487
El passat 26 de març tengué lloc al Parc BIT la jornada “Possibilitats de l’Open Data per a les Illes Balears” , de la qual teníem pendent fer-vos-en cinc cèntims.
- Pep Lluís Pons, Director General d’Innovació i Recerca donà la benvinguda a la jornada a empreses locals visionàries com Beesensor, que van ser pioneres amb els temes d’IoT i Smartcities, mentre que cada cop mes empreses d’aquí aposten pels sensors.
- El Director General de Desenvolupament Tecnològic Benjamí Villoslada ens explicà com s’han implantat les Open Data a les Illes Balears a través del portal del Govern de les Illes Balers: http://dadesobertes.caib.es . El futur és digital i tot el que es pugui fer a través d’ordinadors s’acabarà fent amb ordinadors, per això cal que les dades siguin precises, exactes, s’han de poder provar i de qualitat. No són estadístiques, les open data han de ser en cru, registres específics amb requeriments infinits en tecnologia. L’Ibestat ja té moltes estadístiques publicades, això requereix tecnologia i personal dedicats. Segons la Llei de Moore : cada 18 mesos la tecnologia esdevé més potent, l’emmagatzematge dades ara és exponencial. Al 2015 vam trobar el portal dadesobertescaib ja fet, i per aquella època estava prou bé, amb XML,RSS..les APIS encara eren minoritàries. En teoria cada vegada que algú desenvolupa un software del Govern segons els plecs de prescripcions tècniques les dades s’haurien de posar al portal Opendata, però això no s’ha fet, porta molta feina. Ara volem un nou portal que ho concentri tot, pugui llegir apis, tenir milers d registres… Per això inicialment vam pensar fer-lo en Ccan, que és el que empren a Aragó, referència amb open data. Però és complicat i costós. Altres opcions possibles: socrata, opendatasoft, al cloud.. La tecnologia hi és, el que falta és gent funcional i que en faci seguiment: aquesta seria la inversió digital de les organitzacions, canviar la manera de treballar i pensar en digital. Per això hem dotat de recursos a l’administració per fer que això es faci. Les dades del Rolsac ja són al portal Open Data. Les dades dels contractes menors encara no hi surten perquè administrativament requereix molt de temps i és dificil de recopilar, i per publicar-ho han de ser dades exactes i de qualitat. Alguns projectes d’IoT tendran dades recollides per sensors que es publicaran al portal open data. En resum, des del Govern hem deixat les bases per tenir un portal opendata de qualitat i que no quedi buit de contingut, encara que dur-ho a terme a l’administració no és fàcil.
- Juan Echevarría de l’Ajuntament de Santander explicà la seva estratègia SmartCities i les oportunitats de negoci que suposen pels emprenedors. Al 2050 més del 75% de la població viurà a ciutats, això genera canvis, recursos creixement lineal i demanda exponencial, gap amb els recursos disponibles. Per axiò cal el compromís dels ciutadans A Smartcity Santander primer fan pilots i amb el que aprenen després ja liciten i apliquen les lliçons apreses als plecs tècnics. Santander és un laboratori urbà on diferents actors hi poden proposar pilots. Posteriorment els projectes de ciutat han d’oferir beneficis directes a la ciutadans “Sensado participativo” quan els ciutadans fan de sensors juntament amb tots els actius de sensors dels quals disposen. Altres oportunitats que ofereixen les smartcities: Catàlegs opendata datos santander ; projectes com Synchronicity, mercat digital únic d’apps per ciutats, Organicity . No sempre SmartCities és sinònim de tecnologia, sinó que també és per millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Conclusions: hi ha moltes oportunitats de negoci,crear ocupació, etc…
- El Dr. Bartomeu Alorda coordinador del grup de treball SmartCity/SmartDestination de la UIB parlà de la infraestructura territorial com a font de dades que poden ser open data. Som un destí turístic que es descobreix emprant els 5 sentits,però aquesta interacció es fa cada cop més amb dispositius digitals, passant de ser receptors a ser productors informació. El mòbil seria el nostre 6è sentit . Un territori smart incorpora noves demandes de viure digitalment: demana dades organitzades i tenir accés a aquestes dades. Però no sempre seran dades només basades en mòbils. Explicà alguns exemples del que s’està duent a terme en tema smart destination. L’Encrypted Quick Response aplicat a emergències: imatge enviada a l’112 encriptada per facilitar la presa de decisions mèdiques. O el servei d’oferir te un cloud local per descarregar informació, etc… a spots del territori , Smartwifi amb coneixement dels usos usuaris i fent distinció turistes /usuaris. Un altre projecte és el Catàleg d’ ICs per avaluar estratègies smart lligant infraestructures amb nombre llits hotel a les illes. També estan fent anàlisi del nombre de wifis i allotjaments turístics a Cala Millor. Anuncià el projecte IOTIB, xarxa de sensors pública que es du a terme amb l’Ibetec on segur que hi haurà open data. Per fer una destinació turística smart cal fer que els ciutadans participin. Exemples. Eivissa smart Island; Smart Mallorca; projecte Ramon Llull 2030 de la façana marítima de Palma. Tot això s’ha de fer amb open data.
- Xisco Garau, de Beesensor Technologies, juntament amb Pedro Carreño d’ Optimum Ventas, ens explicaren el projecte ParGarCom, desenvolupat en el marc del projecte europeu Organicity, que està a punt de finalitzar. Aquesta App pensada inicialment per a la ciutat de Santander, ofereix informació d’utilitat sobre parcs, jardins i espais públics a través de la participació ciutadana i a través de Dades Obertes. Beesensor és una empresa situada al Parc Bit que treballen amb IoT, Big Data,…a diferents àmbits (agrari, agroalimentari, mediambiental, smartcities, domòtica, industrial). Mentre que Optimum és una consultora de vendes per procesos comercials, combinant en aquest projecte una empresa de perfil tecnològic amb una comercial. Així doncs, Organicity és un servei d’ experimentació per emprar les opendata fent que siguin els propis ciutadans i les empreses qui cerquin solucions digitals, és el concepte de “co-creació”. Es tracta d’analitzar dades recollides a Santander en temps real per sensors i per geoposicionament ( parkings,bus..). Ens hem centrat en dades d’elements estàtics ( parcs, jardins monuments, platges ) i els donam valor amb la participació dels usuaris, i també hem incorporat elements de gamnificació.
- Per acabar la jornada, Ida Sivan i Miquel Àngel Mayol de Beesensor ens explicaren els problemes tècnics i solucions que estan aplicant a Organicity.