Dia 24 d’octubre vam assistir a la Presentació de l’ Estratègia de Digitalització Industrial de Balears (idigit@l) impulsada per l’IDI i la Direcció General de Política Industrial que tingué lloc a la CAEB.
“Emmarcada en el Pla d’Indústria, (eix d’acceleració tecnològica), aquesta estratègia pretén donar una resposta al sector davant del repte de la digitalització i la introducció de la Indústria 4.0. Les empreses a les quals va destinada aquesta acció són totes les industrials, amb especial atenció als sectors considerats estratègics al Pla d’Indústria (nàutic, aeronàutic, hàbitat, indústria cultural i tecnològica, moda i alimentació), més la serviindústria.
Una de les primeres actuacions previstes a l’estratègia que es durà a terme és la convocatòria d’una ajuda per acompanyar la indústria en el disseny del pla de digitalització. Al voltant de 40 empreses es podran acollir a aquest ajut de l’IDI. Els beneficiaris rebran assessorament de consultors especialitzats, habilitadors digitals, que realitzaran els plans de transformació digital de les empreses. L’IDI rebrà assessorament tècnic de GSBIT i TURISTEC per a l’elecció dels consultors que participaran en la convocatòria “(Font: Notícia GOIB). Us fem un breu resum de la jornada:
Carmen Planas, presidenta de la CAEB: La digitalització afecta totes les empreses, però també implica un canvi cultural, és la 4ª revolució industrial, implica reptes, canvis econòmics, culturals, socials… però no li hem de tenir por, sinó veure-ho com una oportunitat per la industria de Balears, i sobretot per les PIMES.
Iago Negueruela, Conseller de Treball, Comerç i Indústria del GOIB: agraim els esforços de les empreses balears , aquí sí hi ha industria, les PIMES, el sector de la fusta, nàutic.. gràcies també a la Fundació Impulsa per la seva feina en l’elaboració del nou Pla d’indústria de Balears.
L’estratègia Idigit@al té 4 eixos:
-
-
- 1.Sensibilització a través de l’IDI : agenda digital, diagnosi digital per a Pimes; best practices; congrés de transformació digital.
- 2. Capacitació, formació: Tallers de blockchain, robòtica….; capacitació tècnica de coneixements; networking.
- 3.Consultoria especialitzada: habilitadors digitalització per assessorar .
- 4. Finançament: línia d’ajuts a través de l’ISBA per inversions en maquinària, canvis de procediments.
-
En definitiva, és important l’impuls a les empreses industrials perquè guanyen en eficiència, sostenibilitat i millorar la competitivitat de l’economia de les Illes Balears.
Xavier Gil, vicepresident de GsBit : L’anomenada indústria 4.0 és la 4a revolució industrial, els darrers 15 anys amb internet, els fonaments de la digitalització a la industria són: connectivitat massiva, digitalització de la cadena de valor, i més flexibilitat i agilitat en decisions i processos. Per exemple, l’empresa mallorquina Cut&Go.
Les tecnologies de la Indústria 4.0 són: IoT, realitat augmentada, realitat virtual, impressió 3D, blockchain, cloud computing, APIs públiques i machine learning.
- IoT serien els sentits de les màquines, connectar allò virtual amb el real. Exemples empreses locals: Bitaqua, PIME d’Artà que fa sensorització de comptadors d’aigua (vegeu la nostra entrevista TenTIC). IoT Labs, empresa ubicada al Parc Bit de sensorització als pàrquings.
- RA: una informació extra al dispositiu mòbil amb geolocalització, etiquetes… Per exemple es pot aplicar per fer manteniment interactiu (tallers, quadres elèctrics) a tallers mecànics.
- RV: amb un dispositiu específic. Per exemple, per la venda interactiva de projectes arquitectònics, com ofereix l’empresa Ambiens RV.
- Impressió 3D: a partir de model digital passar-ho a real,això permet, per exemple fer producció remota. Exemple, l’empresa illenca Cut&Go (Vegeu la nostra Entrevista TenTIC).
- Blockchain monedes virtuals sense intermediaris transaccions ( bancs, notaris..).
- Cloudcomputing: tota la nostra infraestructura tècina a servidors no físicament a local, contractam un servei. Per exemple, l’empresa mallorquina d’assessoria online Txerpa ofereix eines de software des de qualsevol ordinador.
- APIS públiques: Com les apps se comuniquen entre elles. Exemple, el software Zapier uneix diferents eines,apps… i és fàcil d’aplicar.
- Machine Leaning: eines per trobar patrons a les dades que tenim i la màquina pugui prendre decisions en funció del patró, algorismes.