Avui matí, 28 de juny ha tengut lloc a la sala de premsa del Parc BIT la presentació de la Guia balear de comerç electrònic, que es pot descarregar gratuïtament des de la web de l’OBSI en aquest enllaç. Pretén ser un recull pràctic que serveixi de base de tot el que s’ha de plantejar una empresa o un emprenedor a l’hora de vendre per internet. Aquesta guia, que ja és la monografia número 15 de l’OBSI, és una revisió i actualització de la que ja es va publicar al 2013 “Un comerç electrònic a Balears. Com posar en marxa una botiga online”.
Amb aquesta reedició s’ha actualitzat i completat la guia amb testimonis d’alguns negocis de les Balears que venen en línia com a casos d’èxit:
- Amart Palma : productes de regal artesanals i personalitzats.
- Ariany Cítrics: venda de cítrics als consumidors finals.
- Don Dominio: venda i gestió de dominis i allotjament web.
- La Polleria: venda de pollastres a domicili o per recollir a la botiga.
- Tailor Tails: complements de passeig, joguines i llits per a animals, tot fet a mà per artesans de diferents llocs del món
- abcMallorca: empresa que possibilita la reserva i pagament de taules de restaurants a la seva web.
- Ibiza Blau Music: escola de música que ven cursos a través d’Internet des d’Eivissa
També han contribuït en la guia experts en la matèria, tals com Jorge Morell, advocat especialitzat en dret tecnològic i fundador de la firma “Términos y condiciones“, així com les entitats del sector com Cambra de Comerç de Mallorca, Associació Balear d’empreses de Software, Internet i Noves Tecnologies (GsBit), PalmaActiva, el clúster TurisTec i la seva empresa associada Roiback.
Durant la presentació han assistit representants de totes les entitats implicades: Biel Frontera, gerent de la Fundació Bit; Xavier March, president de GsBit i, David Ezquerro Taylor, “Global Partnerships Manager” de l’empresa Roiback, dedicada a proveir de serveis els hotels per potenciar el seu canal de venda directa.
El gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, ha donat algunes dades de l’e-commerce actualment:
Segons la tercera edició de l’estudi “Las pymes españolas en el ámbito online” realitzat per eBay, el 28% de les petites i mitjanes empreses balears ja ven a través d’Internet, xifra que dobla al porcentatge d’empreses que ho feia en 2016 (13%). A més, segons la mateixa font, les petites i mitjanes empreses balears que operen a través d’Internet ho fan principalment mitjançant una tenda online (80%), el 30% mitjançant xarxes socials i el 10% ho fan des d’altres plataformes de compra i venda.
Frontera recomana als empresaris que triïn el tipus de tecnologia que s’adapti millor al seu comerç, optimitzin la seguretat, l’accessibilitat i la usabilitat del web. També, que adoptin una forma jurídica adequada, contractin una solució de logística i defineixin una estratègia de posicionament i promoció online.
I tots aquells que cerquin proveïdors TIC per posar en marxa la tenda online, poden consultar el nostre Directori d’empreses TIC.
A continuació, Xavier March (GsBIT) ha advertit que molta gent es llança a un negoci digital de manera diferent a com ho faria en el comerç tradicional, sense tenir en compte els riscs, d’aquí l’elevadíssima taxa de mortalitat d’empreses. Cal fer bé el pla d’empresa digital, els clients t’han de de trobar al teu web i que sigui atractiu i fàcil per comprar online.
Finalment, David Ezquerro (RoiBack, membre del clúster Turistec) ha remarcat que no es tracta només de tenir un web bonica, sinó també de tenir un motor capaç de gestionar la quantitat de visites que rep el web. Per a això és necessari comptar amb un motor de reserves turístiques preparat per oferir preu i oferta adequats, per després aconseguir fidelitzar clients.
Aquí teniu una infografia resum de les 12 passes a seguir per crear una botiga online: