Ahir es va dur a terme la Jornada de Software Lliure organitzada per l’iBit per a divulgar casos d’èxit d’eines lliures. Nosaltres vam presentar l’estructura final de la XarxaBit, la Xarxa de Telecentres de les Illes Balears.
A l’inici de la ponència vam fer una presentació de la Xarxa de Telecentres, explicant que és un Telecentre o un PuntBit per després explicar l’estructura aplicada en la XarxaBit. En aquesta estructura, s’exposaren els objectius marcats pel projecte i les solucions adoptades, totes amb Software Lliure. Aquests objectius o mòduls serien els següents:
- Sistema Operatiu i programari lliure: tant el sistema operatiu dels ordinadors, com les aplicacions instal·lades en aquests són codi lliure. Sobre un Ubuntu, trobam l’OpenOffice, el Gimp, el Firefox, el Thunderbird… Un munt d’eines lliures a disposició de l’usuari perquè pugui treballar perfectament als telecentres.
- Usuari únic: l’usuari es registra com usuari de la XarxaBit, i amb les seves credencials pot accedir tant als ordinadors com a les eines webs (web corporativa del projecte i a la plataforma de formació). Aquest usuari únic també permet la mobilitat dels usuaris entre els diferents PuntBit, ja que l’úsuari és el mateix a tots els telecentres de les Illes.
- Restauració diària: l’usuari té llibertat per fer ús dels ordinadors segons les seves necessitats (baix d’unes normes ètiques). Així si té la necessitat d’instal·lar alguna aplicació, retocar alguna configuració o el que sigui, es té la tranquilitat que al tornar iniciar l’ordinador aquest funciona correctament, quedant com nou.
- Gestió remota d’ordinadors: l’objectiu d’aquest mòdul és que si sorgeix la necessitat d’actualitzar el sistema operatiu o afegir (o eliminar) programari, o aplicar alguna configuració, poder-la fer de forma remota. Aquesta eina és compatible amb la Restauració diària, ja que si volem, podem desar els canvis realitzats perquè siguin permanents encara que s’aturi l’ordinador.
- Web corporativa: la web corporativa és un CMS on trobem una part pública per la difussió de notícies, i una part privada on els usuaris registrats de la XarxaBit poden gaudir d’un fòrum i una xarxa social per compartir experiències.
- Eina de Teleeducació: els usuaris també disposen d’un lloc web on poden trobar recursos per a la seva formació. Actualment ja hi ha cursos disponibles dins l’eina, i en breu s’afegiran més a causa de la inclusió de documentació de cursos que es realitzaran de forma presencial, per exemple a Campos o Esporles.
Com veiem, marcats uns objectius concrets es poden trobar solucions en Codi Lliure. L’avantatge també és que al ser codi lliure es pot modificar el codi per adaptar-ho a les nostres necessitats.