Com ja vaig apuntar a un apunt anterior, des de l’iBit estam treballant en la posada en marxa de l’acreditació TIC a Balears. En aquest projecte, finançat amb fons del Plan Avanza, comptam amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.
El divendres 1 de juliol vaig assistir a la presentació del nivell 3 de l’Acreditació TIC a Barcelona, que a partir del setembre ja serà una realitat: això suposa la culminació del procés d’implementació de l’acreditació a Catalunya, un any i mig després de la seva posada en marxa.
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, va remarcar el paper de les TIC com a motor de canvi i impuls per a la creació d’empreses, sense necessitat de grans inversions, fonamental en moments de crisi com ara. Per això cal que els Governs deixin que les empreses creïn ocupació, però a l’hora facilitin eines de formació i capacitació com aquesta acreditació: tant pels treballadors com pels que estan cercant feina.
Per la seva banda, Jordi Roca, el director del Cibernàrium (nou centre de capacitació tecnològica de l’Ajuntament de Barcelona), va exposar alguns indicadors que mostren que a moltes empreses no es benificien encara dels usos de les TICs que ampliarien la seva competitivitat, per la qual cosa l’aposta tecnològica es necessària, i també per reactivar l’ocupació.
En aquest sentit, Àlex Plana, representant del Servei d’Ocupació de Catalunya, explicà que les TIC són el sector prioritari en els cursos que s’imparteixen i que l’acreditació TIC està en línia amb els criteris del Marc de Qualificacions Europees: ara per trobar una feina cal demostrar competències i que el certificat acreditatiu tengui credibilitat, i no només es basi en el nombre d’hores de formació. En el cas d’ACTIC, estan molt ben descrites les competències (concepte de “transparència”), i al sector públic ja està ben reconegut, però ara l’assignatura pendent passa per impulsar-lo a l’empresa privada.
El cap de servei de Societat del Coneixement, Ricard Faura, i el responsable de l’Oficina Gestora de l’ACTIC, Josep Toda, van fer un balanç i anàlisi de la situació del projecte i exposar els detalls de la posada en marxa del nivell avançat: 37.111 sol·licituds d’acreditació, 335 centres autoritzats (182 privats i 153 públics), valoració com a mèrit a l’administració pública…ara ja s’ha creat la massa crítica de gent suficient per què les empreses privades comencin a reconèixer el valor de l’acreditació. Els continguts de l’ACTIC s’estan actualitzant al llarg del 2011, adaptant-se a la nova realitat de les TICs: les xarxes socials, cloud computing, ciutadania i política 2.0,etc… El nivell 3 suposarà ser especialista en alguna eina concreta, i es modular: per aconseguir-ho s’hauran d’acreditar mínim dues competències a escollir per l’aspirant, que abans haurà de comptar amb l’acreditació de nivell mitjà, i es podrà obtenir en 1 ó 2 sessions d’examen.
Finalment, van exposar alguns exemples d’experiències amb altres entitats, com la Fundació IBIT, al voltant de l’acreditació en TIC: La col·laboració es va iniciar amb el conveni del passat mes de novembre de 2010 per dur a terme proves pilot amb un nombre d’aspirants limitat, que van tenir lloc a Eivissa, Palma i Maó. Per conèixer les properes passes que es faran a partir d’ara per implementar el projecte a les Illes Balears, vegeu el següent document.