Ahir l’Ibestat i l’OBSI de la Fundació iBit, vam presentar els resultats del mòdul “Disponibilitat i usos de TIC a les llars”, de l’enquesta modular d’hàbits socials 2010 (EMHS). Aquest mòdul avalua el grau d’equipament TIC a les llars i l’ús que en fa la població de les Illes Balears. L’estudi respon a l’objectiu de l’OBSI de ser instrument de recerca i anàlisi dels principals indicadors de la societat de la informació a la nostra comunitat.
L’objectiu d’aquesta enquesta es centra en la necessitat d’obtenir, per primera vegada a les Illes Balears, una radiografia fidel dels aspectes que es consideren estratègics pel desenvolupament socioeconòmic correcte i de cohesió entre la seva població. L’EMHS s’ha dissenyat per poder aportar informació per a unitats territorials inferiors a l’illa però superior als municipis, denominades comarques estadístiques i que són: Pla, Raiguer, Llevant, Badia de Palma, Tramuntana, Nord i Sud de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Els resultats es poden consultar al web de l’Ibestat i en breu l’OBSI publicarà, dins la col·lecció iBitàcoles, Les TIC i els Ciutandans, on es podran consultar les dades comentades i el més destacat de l’estudi.
Com a resultats a destacar podem dir:
- A major nivell d’estudis del sustentador principal de la llar, major implantació d’ordinador.
- La majoria de llars sense ordinador, afirma no tenir-ne perquè no en necessita.
- A major edat, menor ús del telèfon mòbil.
- A major edat del sustentador principal de la llar, major implantació de telèfon fix.
- Només un 4,9% dels adults de les illes han realitzat formació en TIC durant els darrers 12 mesos.
- Un 55,8% de llars de les Balears disposa de connexió a Internet.
- Fins un 42,5% d’internautes han realitzat compres per Internet durant els darrers 12 mesos.
- Els menorquins de 36 a 50 anys són els que més compres per Internet han realitzat durant el darrer any, arribant al 77,6%.
- Entre els béns i/o serveis més comprats a Balears trobem els bitllets de transport en primer lloc, seguits de serveis d’hoteleria i turisme, equipament electrònic i roba i complements.
- A totes les illes, la dona participa més que l’home a les xarxes socials.
- Facebook monopolitza l’àmbit de les xarxes socials a les Illes Balears, amb un 96,7%, seguida de Tuenti, amb un 25,7%.
- L’Agència Tributària és la institució emmarcada dins l’Administració Pública amb la qual, els adults illencs, han interactuat més el darrer any, amb un 65,8%, seguit de la Seguretat Social.