L’activitat s’ha duit a terme de manera simultània al ParcBit de Mallorca i al CentreBit de Menorca, i ha comptat amb la participació de reconegudes científiques de les Illes Balears
Prop de 200 alumnes de 3r d’ESO han participat avui en la segona edició de la jornada «Ciència i tecnologia en femení», organitzada per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General d’Innovació i la Fundació Bit, amb l’objectiu de promoure vocacions STEM (acrònim de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en anglès) entre els joves que cursen educació secundària a les Illes Balears.
Presencialment hi han assistit estudiants de l’IES Josep Font i Trias d’Esporles i de l’IES Josep Miquel Guàrdia, d’Alaior, ja que la jornada s’ha celebrat de manera simultània al ParcBit de Mallorca i al CentreBit de Menorca.
El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha donat la benvinguda a les persones assistents a aquestes jornades mitjançant un vídeo. Durant el seu missatge, Yllanes ha destacat la importància de dur a terme polítiques públiques per potenciar la vocació tecnològica entre nines i joves, ja que, com ha explicat, «crear referents és molt important, visibilitzar-les, difondre figures i exemples de dones líders en aquests àmbits, així com donar suport a les joves i conscienciar-les des de petites perquè aquestes vocacions no es vegin truncades».
Yllanes ha recordat que Espanya és el quart país europeu amb més dones inventores i que les Illes Balears estan per sobre de la mitjana espanyola i de la mitjana europea en aquesta categoria. «Segons un estudi de l’Oficina Europea de Patents que analitza la presència femenina en la innovació, un de cada quatre inventors a Espanya és una dona. A més, les Illes Balears són el territori que lidera el rànquing entre totes les comunitats autònomes, amb gairebé un 30 % de dones inventores, i se situa al podi de les regions europees amb majors percentatges femenins, on ocupa el tercer lloc, i al nivell dels països amb més dones inventores», ha assenyalat. Tot i això, el vicepresident ha recordat que, malgrat aquesta bona notícia «encara segueix existint una bretxa de gènere especialment forta en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, que, com sabeu, és un àmbit tradicionalment molt masculinitzat».
El vicepresident ha continuat la seva intervenció mostrant el compromís del Govern de les Illes Balears per continuar treballant des de les institucions, a través de l’àrea d’Innovació, en actuacions com aquesta, «per empoderar les nines i que puguin decidir sense prejudicis on i com desenvolupar el seu talent».
Per part seva, el director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga, ha explicat que iniciatives com les d’avui, incloses en el Pla d’Acció per Fomentar les Vocacions Tecnològiques entre Nines i Joves impulsat pel departament que dirigeix, pretenen minorar els condicionants socials que fan que les nines perdin l’interès per les carreres científiques. «L’any passat la Fundació Bit va publicar l’estudi Les nines i el món STEM, que va revelar que les dones s’interessen per les STEM entre els 10 i els 12 anys, però comencen a perdre l’interès als 15 anys i arriben a nivells més baixos entre els 17 i els 19 anys. Això és així, en part, «pels condicionants socials que troben, la manca de referents de nines i dones STEM o els estereotips socials que fan que es fomenti l’estudi de carreres tècniques més en nins que en nines», ha argumentat.
Taula rodona amb científiques, exposicions i tallers
La jornada ha arrencat amb la taula rodona «Per què vaig decidir estudiar STEM?», en què han participat les reconegudes científiques de les Illes Balears Loren Carrasco, doctora en Ciències de la Computació i professora del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears; Antònia Maria Cirer, catedràtica de Ciències Naturals durant 35 anys (actualment jubilada) i investigadora independent de l’evolució de les sargantanes insulars, i Marta Jordi, coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis.
L’alumnat assistent a la jornada també ha visitat les exposicions «Dones que van canviar el món» i «Dones que canvien el món», les quals mostren el treball de científiques i tecnòlogues de prestigi al llarg de la història i en el present, amb l’objectiu de visibilitzar-ne la tasca i crear referents femenins propers per incentivar les vocacions STEM. Els centres interessats a visitar aquestes mostres les poden sol·licitar a la Fundació Bit omplint el formulari següent: https://ja.cat/exposicioitinerantdones.
A continuació, els joves participants van fer dos tallers pràctics, un de robòtica, a càrrec d’IBSTEAM (el servei de la Conselleria d’Educació per desenvolupar competències digitals i STEAM a l’àmbit de les Illes Balears), en què s’han format grups per fer pràctiques experimentals, liderats sempre per una nina, per tal de millorar la visió de la seva competència al capdavant d’aquests projectes i desenvolupar capacitats de lideratge i treball en equip.
El segon taller ha estat enfocat a la participació al concurs Propostes Innovadores en els Reptes per al Desenvolupament Sostenible (ODS). L’objectiu del taller era presentar a l’alumnat problemàtiques existents al seu entorn relacionades amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que planteja l’Agenda 2030 impulsada per l’Assemblea General de les Nacions Unides. El millor vídeo resultant d’aquest taller (avaluat per la Fundació Bit) serà premiat amb cinc rellotges intel·ligents (un per a cada membre de l’equip) i participarà en la final nacional que organitza l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), que tindrà lloc a Madrid l’abril del 2023.
A més de les activitats duites a terme avui, tot l’alumnat de 1r a 4t d’ESO de les Illes Balears podrà participar en el concurs Dones Referents STEM, el qual consisteix a respondre unes preguntes sobre les exposicions que es poden consultar en línia (https://ja.cat/donesquecanviarenelmon i https://ja.cat/donesquecanvienelmon), i com a premis hi ha 10 altaveus intel·ligents per a qui aconsegueixi les millors puntuacions. Les bases del concurs es poden consultar a fundaciobit.org
La jornada es pot visualitzar en diferit a través del canal de Youtube de la Fundació Bit https://www.youtube.com/watch?v=0gpjukVOrkg.
Pla d’acció de la Direcció General d’Innovació per revertir la manca de vocacions STEM
Per revertir la problemàtica de la manca de vocacions STEM entre les joves, la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Innovació, va posar en marxa el 2019 un pla d’acció per fomentar les vocacions tecnològiques entre les nines i joves, cridar la seva atenció per les carreres STEM i donar visibilitat a les dones científiques i tecnològiques de les Illes Balears. Aquest programa preveu una sèrie d’activitats que s’insereixen en el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022, amb la intenció de fer front al biaix de gènere que pateix el sector tecnològic.
El pla d’acció de la Direcció General d’Innovació per despertar vocacions STEM entre dones i nines forma part d’una estratègia per equilibrar la proporció entre sexes i, així, augmentar el percentatge de persones graduades en matèries científiques i tecnològiques, per millorar el sistema educatiu i la participació en el sistema econòmic, en línia amb els objectius europeus.