El vicepresident Biel Barceló l’ha inaugurat avui: «Som un laboratori ideal per provar les tecnologies d’aquesta quarta revolució industrial, la de les màquines de la ment. Davant dels canvis profunds que s’hi esdevindran, les Illes Balears en podrem sobreviure, o podem ser-ne protagonistes. Vos convid a ser-ne protagonistes»
A més del vicepresident i conseller d’Innovació Recerca i Turisme, Biel Barceló, l’acte ha comptat també amb la presència del director general d’Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, que ha donat la benvinguda als assistents. També ha participat en la benvinguda, Pere Fuster, gerent de la Fundació Bit, entitat a través de la qual s’organitza el l’INTO des de fa una dotzena d’edicions, i que gestiona també el ParcBit on se celebra el seminari.
Aquest esdeveniment acollirà durant aquest dijous 30 de novembre i divendres 1 de desembre a prop de 200 persones entre ponents i assistents vinguts d’arreu el món, i provinents de diferents àmbits. Hi participen, representants del sector empresarial, investigadors, professors, estudiants, i professionals de diverses àrees. En destaca la participació d’una trentena de persones que hi assisteixen coincidint també amb una altra trobada internacional celebrada alhora al ParcBit, en el marc del projecte europeu LINKS UP de la Euroregió Pirineus Mediterrània. Aquest encontre empresarial entre grans corporacions i destacades start-ups de l’àmbit TIC turisme, amb origen a regions de Múrcia, Catalunya, Occitània (França) i Covilha (Portugal) es va portar a terme el dimecres 29 amb l’objectiu d’explorar sinergies entre elles, afavorir acords empresarials i establir les bases d’un futur programa d’innovació oberta.
Durant la seva intervenció, el vicepresident ha remarcat que en aquesta ja dotzena edició es tractarà un tema clau com la intel·ligència artificial, que suposa «una quarta revolució industrial: la revolució de les màquines de la ment». En aquest nou context els canvis tecnològics seran exponencials: «Ara mateix no podem ni imaginar com ens sorprendrem amb els grans canvis que vindran els propers anys», ha afirmat el vicepresident. Així mateix, Barceló ha afirmat que «alguns d’aquests canvis tecnològics, molt probablement, els farem nosaltres, aquí a les Illes Balears», que han esdevingut referent mundial en tecnologia turística durant aquests darrers anys de desenvolupament de noves tecnologies de comunicacions. No en va, el vicepresident ha afirmat que les Illes són un laboratori ideal per a provar aquestes tecnologies que ha afirmat «no és el futur; sinó el present». I davant els profunds canvis que s’esdevindran, ha apel·lat l’audiència: «Les Illes Balears en podrem sobreviure o ser-ne protagonistes. Vos convid a ser-ne protagonistes».
Biel Barceló ha exposat que «és precisament en el turisme un dels primers àmbits en què s’està utilitzant la intel·ligència artificial» pel que fa a les seves diferents fases; abans del viatge, amb tot allò que implica la inspiració, planificació, comparació i elecció del destí i la reserva o compra; durant (amb l’experiència turística); i finalment, després del viatge, amb tot el que fa referència a compartir, i lligat també a la reputació social i a la fidelització dels clients.
Al llarg d’aquestes diferents fases, ja s’estan portant a terme tota una serie d’innovacions relacionades amb conceptes relacionats amb la intel·ligència artificial i de les quals es parlarà durant el seminari INTO 2017 com: reconeixement de veu, reconeixement d’imatge, tractament d’informació desestructurada, Machine Learning, Deep Learning.o els conceptes relaciontas amb «Smart»; com Smart Cities, Smart Islands, o Smart Destinations.
Així, la jornada del dijous ha començat amb la conferencia inaugural del Dr. Abdel Labbi, enginyer i responsable del laboratori de recerca de l’IBM Zuric. A través d’aquest centre d’investigació, Labbi dirigeix un equip de desenvolupadors de plataformes de dades a gran escala i sistemes d’intel·ligència artificial per a la presa de decisions. Durant la seva ponència, Abdel Labbi ha parlat de com de l’abundància de dades i de la informatització a tot arreu, així com els avenços recents en algorismes d’analítica i Intel·ligència Artificial (AI) a gran escala, i els sistemes més intel·ligents modificaran en gran manera tots els processos comercials de en tots els sectors, inclòs el del turisme. El ponent, ha afirmat que «en el cas del turisme la Intel·ligència Artificial ja n’és una realitat per a diversos processos comercials, com ara la personalització en temps real, la reserva, els consultors de viatges més ràpids, o els xats d’Smatter, entre d’altres». La implementació d’aquests nous sistemes d’intel·ligència artificial no només són perfectament aplicables en el món real, si no que també generen un nou valor per al consumidor i una major eficiència en el sector turístic.
A banda d’aquesta ponència durant el dijous es porten a terme dues sessions de debat; la primera, moderada per Diego Ramón de la Universitat de las Palmas de Gran Canaria, pretén aprofundir en el potencial i els impactes de la IA per a la indústria turística. Hi participen; Xavier Varona, professor de la Universitat de les Illes Balears; José Luis Salcedo, Digital reinventor and cognitive lead for distribution sector a IBM Global Business Services i Alberto de Torres, CEO de Nektiu.
La segona sessió sobre la intel·ligència artificial i l’elecció de l’oferta serà moderada per Tomeu Bennasar, director general d’IT del Grup Iberostar, i comptarà amb Javier Andrés, fundador i CEO de ROOMDI i 7ideas; Carles Sierra, de l’Institut de Recerca en Intel·ligència artificial del CSIC; Raúl Jiménez, CEO de Minube, i Miguel Escalona, senior data scientist de Barcelo Hotel Group.
La primera jornada finalitzarà amb el workshop “Com dissenyar solucions d’Intel·ligència Artificial en turisme”, dirigit per Alberto de Torres, CEO de Nektiu. L’objectiu d’aquest taller, definit com a “design thinking”, és que els participants aprenguin, a partir de la co-creació, solucions per maximitzar l’experiència dels turistes.
En la jornada de divendres 1 de desembre hi participaran professionals de reconegudes empreses turístiques com David Benito, Mobile Innovation & SEO a Melià Hotels International, i Víctor Fernández, CEO a Room Mate Hotels, qui analitzaran el paper de la intel·ligència artificial durant l’experiència del viatge. També els acompanyarà el cofundador i líder de l’equip Robot Navigation a Savioke, Stephan Wirth, qui parlarà de com els robots estan cada vegada més presents als hotels.
En una quarta i darrera sessió s’aprofundirà en l’aportació de la intel·ligència artificial en la fidelització dels clients i en la reputació social de l’oferta turística a partir del big data o anàlisi de dades, així com totes les possibilitats que ofereix a l’hora de planificar les estratègies de màrqueting. Formaran part d’aquest panell Thorsten Teichert, catedràtic de màrqueting i innovació a la University of Hamburg; Fiona Gillen, Marketing VP a ReviewPro, i Mar Muñoz, Tourism Big Data Strategist a IT Travel Services.
El Seminari INTO finalitzarà amb una taula rodona de conclusions finals i tendències futures que moderarà Juan Mulet, membre del comitè científic de l’INTO i doctor enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d’empreses (MBA). Formen també part d’aquest comitè el Dr. Diego Ramón Medina, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), el Dr. Joan Enric Capellà, soci fundador de SOM Hotels (2013), i la Dra. Marta Jacob, de la Universitat de les Illes Balears.
Un cop finalitzat el seminari, els vídeos de les diferents conferències es penjaran a Internet a disposició de totes les persones que no han pogut assistir a l’esdeveniment, donat l’aforament limitat de l’auditori. Aquests vídeos estaran disponibles a través de la web: http://www.visitinnovation.com/2017/