El ParcBit ha estat l’escenari aquest divendres de la darrera jornada de digitalització organitzada per la Fundació Bit. Aquest cicle de jornades, realitzat en col·laboració amb la Direcció General de Recerca, Innovació i Transformació Digital, va atraure l’interès de nombroses persones i empreses interessades en les últimes tendències tecnològiques i la seva aplicació en diversos àmbits, i ha comptat amb la participació de diversos experts en temes de digitalització. En total, gairebé cent persones van assistir a aquest cicle de jornades, les quals van ser un èxit rotund.
El secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona, va donar la benvinguda a aquesta darrera jornada, “La intel·ligència artificial al servei de les pimes”, que ha tingut lloc a l’auditori del ParcBit, destacant com “la IA serà una eina que desenvoluparà noves capacitats a la petita i mitjana empresa i millorarà l’eficiència de tots els processos productius”.
Les jornades van abordar temes variats relacionats amb la tecnologia i la seva aplicació pràctica en diferents sectors. El 21 de setembre, al CentreBit Menorca, es va celebrar la primera jornada titulada “Realitat Augmentada i Realitat Virtual al servei de les PIMES”, on es van destacar les aplicacions d’aquestes tecnologies per a les petites i mitjanes empreses. Els ponents, Andreu Florit i Sergio Yagüe de Rem Experience, van oferir una visió completa d’aquestes tecnologies i com poden afavorir els negocis.
Més endavant, el 17 d’octubre, la sala de premsa de la Fundació Bit va ser l’escenari d’una jornada tecnològica dedicada a ‘l’Internet de les coses’. Aquesta jornada va tractar sobre la importància de la IoT en sectors com l’agricultura i la navegació. Experts com Antonio Martin-Posadillo, Juan Ortells i José Martí van compartir les seves coneixences i experiència en aquest àmbit.
Finalment, la jornada del 3 de novembre ha estat centrada en “Intel·ligència Artificial al servei de les PIMES”. S’han abordat qüestions importants sobre la IA, com les seves aplicacions pràctiques en tasques creatives i mecàniques. Josep M. Ganyet, director de l’estudi de disseny Mortensen.cat, i especialista en Intel·ligència Artificial, va presentar exemples pràctics i com la IA pot millorar l’eficiència empresarial.
Altres temes importants abordats inclouen com la IA pot augmentar les vendes i reduir els costos en màrqueting digital, així com l’automatització del departament d’administració mitjançant l’ús de la IA. Experts com Ángela Sancho, Josep Carmona Vargas i Antoni Aloy van compartir les seves visions i coneixements.
La jornada també va explorar la “caixa negra” de la IA, destacant els reptes relacionats amb la confiança, la transparència i la responsabilitat en aquest camp. María Isabel Montserrat Sánchez-Escribano, experta en Dret i Intel·ligència Artificial, va oferir una perspectiva única sobre aquesta qüestió en ràpida evolució.
La Jornada “Intel·ligència Artificial al servei de les PIMES” celebrada avui obre el cicle “Novembre IA”, organitzat conjuntament entre el Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i la Fundació Bit, i que pretén descobrir les aplicacions de la intel·ligència artificial a les empreses i les seves implicacions ètiques.
El Govern de les Illes Balears ofereix serveis de suport a la digitalització a través de la Fundació Bit. Els serveis van des de realitzar un test de maduresa digital proporcionat per l’EDIH (European Digital Innovation Hub) de la Comissió Europea per saber en quin estadi es troba l’empresa, establir un pla d’actuació, així com accés a finançament, ajudar en la contextualització de projectes, trobar socis idonis o inclús proveïdors europeus que puguin proveir d’una tecnologia molt concreta. Aquestes activitats realitzades en el marc de la Xarxa EEN (European Enterprise Network, la major xarxa mundial de suport a pimes en l’àmbit de la innovació i la digitalització i el DIHBAITUR, finestreta de suport a la digitalització de Balears.