El secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digitals, Antoni Carmona, la batlessa d’Alcúdia, Josefina Linares, i el gerent de la Fundació Bit, Sebastian González, han lliurat aquest dilluns 18 de desembre els premis a les quatre joves de l’IES Alcúdia, guanyadores dels concurs «Dones referents STEM», organitzat per Fundació Bit en el marc de la iniciativa «Ciència i tecnologia en femení» dirigida a tot l’alumnat de primer a quart d’ESO de les Illes Balears.
Dones referents STEM
Les alumnes de l’IES Alcúdia guanyadores dels premis del concurs «Dones referents STEM», i premiades amb un diploma acreditatiu, i un smartwatch han estat: Marta Moyano Tellez, Eliza Koska Kuziola, Ainhoa Sáez Riquelme, i Alba Garrido Madueño.
Aquest concurs s’emmarca en la jornada «Ciència i tecnologia en femení», una jornada, que se celebrà el passat mes de novembre simultàniament al ParcBit de Palma i al CentreBit Menorca amb la participació presencial de prop de 200 alumnes, i en la qual també es va poder participar a traves d’internet.
Durant aquesta jornada, organitzada per la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, alumnat de tercer d’ESO, de l’IES Alcúdia i l’IES Biel Martí de Ferreries, van participar en tot un seguit d’activitats que incloïen; a mes d’aquest concurs; una taula rodona, tallers i exposicions al voltant dels estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), amb l’objectiu de fomentar les vocacions en aquestes àrees, especialment entre les nenes.
En el concurs «Dones referents STEM» hi varen participar un total de 140 alumnes i va consistir a emplenar un formulari amb preguntes sobre dones científiques actuals i de la història de la ciència i la tecnologia; continguts de la taula rodona sobre «Ciència i tecnologia en femení», i una pregunta sobre una dona referent STEM del mateix entorn dels participants.
Properament la Fundació Bit donarà a conèixer el nom de la resta de guanyadors del concurs, tant dels que hi van participar de manera presencial durant la jornada de novembre com dels que o van fer de manera virtual.
Programa Nines STEM
La Secretaria Autonòmica d’Innovació i Societat Digital i la Fundació Bit, impulsen des del 2021 el programa dirigit a fomentar entre nines i joves les vocacions relacionades amb les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia , enginyeria i matemàtiques, conegudes amb l’acrònim STEM.
Aquesta iniciativa ha tingut un gran èxit de participació des del seu llançament; així, entre 2021 i 2023, 6431 joves varen assistir a les 108 activitats de conscienciació organitzades durant aquests dos anys.
El pla per despertar vocacions STEM entre joves i nines està encaminat a revertir el fet que la xifra de dones graduades en aquestes àrees es inferior a la dels homes, degut a la manca d’interès de les joves en aquestes matèries, segons dades extretes d’estudis recents com «Influències en els interessos per les matèries STEM, amb perspectiva de gènere, a les Illes Balears», elaborat per la Fundació Bit l’any passat.
L’estudi, fet a alumnat de cinquè i sisè de primària i primer i segon d’ESO de les Illes Balears, revela que les nines a les Illes Balears mostren un interès inferior en les matèries STEM, especialment en tecnologia i enginyeria. Malgrat això, es destaca la importància de les referents femenines amb professions STEM per influir en les preferències educatives.
Així mateix, l’estudi confirma que la presència de mares o altres figures femenines en aquest camp contribueix a millorar la percepció de les nines respecte a les carreres STEM. A més, es remarca la necessitat d’incrementar l’interès entre les nines mitjançant activitats específiques i estratègies educatives que fomentin la participació en aquestes àrees i superin les tendències de baix interès identificades en l’estudi.
Entre les principals actuacions dutes a terme aquest any en el marc d’aquest programa cal destacar la Jornada de Ciència i Tecnologia en Femení i l’exposició itinerant «Dones que varen canviar el món i dones que canvien el món», a través de la qual es mostra el treball de científiques i tecnòlogues de prestigi al llarg de la història i en el present, amb l’objectiu de fer visible la seva tasca i crear referents femenins propers per incentivar les vocacions STEM.
L’exposició la pot sol·licitar qualsevol centre educatiu de les Illes Balears, però està especialment adreçada als estudiants de 1r a 4t d’ESO, mitjançant formulari: https://ja.cat/exposicioitinerantdones . Més informació aquí: https://www.fundaciobit.org/material-didactic-alineat-amb-la-lomloe-per-les-vocacions-stem-a-labast-dels-centres-educatius/. Els centres que acullin l’exposició també podran participar al Concurs Dones Referents STEM fins el 24 de maig de 2024, (consultar les bases aquí: https://www.fundaciobit.org/wp-content/uploads/2023/11/Bases-concurs-referents-stem-proximitat-2023.pdf).
Addicionalment, la Fundació Bit ha publicat diversos estudis pioners a la comunitat autònoma, com la investigació «Influències en els interessos per les matèries STEM, amb perspectiva de gènere, a les Illes Balears» o «Dones TIC a les Illes Balears 2021», que han permès conèixer xifres actualitzades i realitzar recomanacions de millora. Tots els estudis estudis es poden descarregar d’aquí: https://www.fundaciobit.org/observatori/#1584527386382-1a5ebbc5-a44b