El passat dijous 15 de febrer Silvia Leal va conduir el lliurament de premis Emprenedor XXI de CaixaBank. Abans però, va parlar de la importància dels ecosistemes innovadors i d’algunes persones, investigadors, que fa anys van posar les bases per tal que avui en dia la transformació digital meteòrica a la qual estam sotmesos sigui una realitat.
Els participants, els finalistes i els guanyadors d’aquesta edició ja formen part de l’ecosistema d’innovació de les Illes Balears. Així com els participants d’edicions anteriors i el guanyador de l’any passat que també va ser guanyador en l’àmbit nacional, Travel Compositor, i va poder gaudir de l’experiència de poder conèixer l’ecosistema innovador de l’altra banda de l’Atlàntic.
Leal va fer una repassada a tots els temes que des de fa més de dos anys anam tractant al Dr. TIC: intel·ligència artificial, robòtica, drons, internet de les coses, impressió 3D, entre d’altres, i ens va donar pistes per seguir indagant i aprenent. Per una banda, ens va recordar quines persones havien posat les bases científiques per a que avui en dia la revolució industrial s’hagi democratitzat i tots, en certa manera, hi poguem accedir i, per altra banda, ens va posar exemples de persones que han desenvolupat tecnologies molt útils per seguir avançant.
Així que, confiant que els lectors del Dr. TIC ens vagin llegint, no repetirem les bondats, oportunitats i canvis socials que aporten aquestes noves tecnologies, que ens va recordar Leal, sinó que repassarem alguns personatges i alguns exemples que Leal va mencionar durant la seva xerrada, i que al llarg dels anys han anat conformant ecosistemes innovadors que han ajudat a avançar a la humanitat:
- Alan Turing (1912-1954) pare de la informàtica moderna i precursor de la Intel·ligència Artificial.
- Warren McCulloch (1968-1969) va estudiar com funciona el cervell i va arribar a la conclusió que les neurones funcionen amb una lògica semblant a la màquina que havia dissenyat Turing.
- Walter Harry Pitts (1923-1969), juntament amb McCulloch, va escriure un article on especificava el primer model matemàtic de xarxes neuronals.
- Bertrand Russell (1872-1970). Filòsof i matemàtic, havia estat professor de Pitts.
L’any 1943 McCulloch i Pitts van publicar al «Bulletin of Mathematical Biophysics» l’article «A logical calculus of the ideas immanent in nervous activity», on citaven el «Principia Mathematica» de Russell. L’article de 1943 es pot considerar la base de la intel·ligència artificial moderna.
Leal va remarcar que fan falta idees clares i una gran determinació per a poder avançar amb la investigació i en el desenvolupament d’aquestes idees. Amb aquestes bases s’ha après el funcionament de la lògica, la intuïció i la creativitat i amb els anys s’ha pogut aplicar en diferents camps.
Així, després d’una repassada històrica i una repassada de conceptes, Leal ens va il·lustrar amb uns interessants exemples:
- Els sistemes de selecció utilitzats pels alemanys per jugar la Champions de 2015 a Brasil, utilitzant sensors posats als jugadors en els partits no oficials ens va recordar a la pel·lícula Money Ball que vam projectar al cicle de cinema CineTIC.
- La pel·lícula de ficció Minority Report, com un exemple de com s’utilitza la tecnologia per a predir el crim. Tot i que la pel·lícula està basada en una novel·la de ficció escrita per Philip K. Dick (1928-1982) , actualment la policia de Los Ángeles utilitza aquestes tècniques per identificar persones «calentes» que podrien cometre crims.
- Com la tecnologia pot ajudar a determinar els moments més propers per a l’aprenentatge i servir els continguts en aquests moments i així reduir el temps d’aprenentatge de manera considerable.
- L’operació a través d’una consola, inventada per operar els soldats a les guerres o els astronautes a la lluna, i ara ja utilitzada als hospitals. Com per exemple el sistema quirúrgic Da Vinci .
- Drons que analitzen els cultius, com els que es desenvolupen al CSIC.
- El jove Alec Momont ha desenvolupat un dron ambulància per salvar vides.
- La novel·la Ubik escrita per Philip K. Dick, va introduir els objectes intel·ligents dins una societat ubiqua, inspirant-se amb la recerca de Mark Weiser (1952-1999) considerat el pare de la computació ubiqua.
- La impressió 3D, que als seus inicis servia per imprimir audiòfons i després dents inventades per la NASA per a que els astronautes poguessin menjar millor a l’espai , ara ja han evolucionat cap a la impressió de teixits i òrgans biològics creats per Anthony Atala o Danny Cabrera i fins i tot cases.
Tot i que els exemples de Leal foren tecnològics, va recordar que es pot innovar amb i sense tecnologia. Tot i que allò imprescindible és que les persones estiguin apassionades pel que fan, entenent com a apassionades, la capacitat d’aixecar-se cada dia amb moltes ganes d’anar a treballar i amb l’energia focalitzada a allò que dedicaràs la jornada per aconseguir els objectius. I va aportar la dada que només un 7% de les persones es lleven apassionades. A més, va afegir que les persones més propenses per desenvolupar l’enginy són els homes amb una potent psicologia femenina i les dones amb una marcada psicologia masculina.
Si teniu ocasió d’anar a escoltar a Leal anau-hi preparats. La sessió és densa i les referències i dades que aporta, contundents. Aquí només s’ha explicat una part de les dades que va compartir amb l’audiència, i hem cercat alguns enllaços per a poder aprendre més sobre els temes introduïts.