Acabam el mes d’octubre amb èxit de públic en les dues primeres sessions del nostre cicle CineTIC (pel·lícules i xerrades d’experts al Cineciutat) en què s’ha parlat de robòtica, Big Data i videojocs de la mà de 2 professors de la UIB. Recordau que al novembre continuam amb dues pel·lícules més.
En la primera sessió, el passat 18 d’octubre, arran de la pel·lícula “Un amic per Frank”, en la qual un robot és l’encarregat de cuidar l’ancià protagonista, comptàrem amb la presència de Gabriel Oliver Codina. Oliver és Professor Titular de l’Àrea d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors a la UIB des de 1991 on és el responsable del grup de recerca Sistemes, Robòtica i Visió. Aquí van algunes de les aportacions més destacades del col·loqui que va tenir lloc després del film:
- La possibilitat que s’escapa als programadors de robots és la que succeeix, segons Oliver.
- La majoria de tecnologia robòtica no és humanoide, a diferència d’allò que apareix a la pel·lícula.
- En el seu grup de recerca de la UIB dissenyen robots basats principalment en la visió per a tasques de vigilància, inspecció aèria i visualització dels fons submarins, entre d’altres.
- A la pregunta del públic sobre com evolucionaran els cotxes autònoms, segons ell encara passaran anys perquè s’adaptin les vies de circulació a aquests vehicles, que estaran cada vegada més presents, sens dubte.
- Els espectadors es pregunten: ¿pot arribar a no tenir llibertat a la persona? Oliver creu que els humans sempre tindrem un marge per reaccionar davant dels robots.
- En la seva opinió, en 10 anys la robòtica haurà canviat molt per veure robots primitius acompanyants com en el film.
- Moltes petites empreses finançades amb capital risc són les que financen la robòtica, mentre que a la UIB el finançament de la recerca en robòtica és pública.
- Dissenyar pròtesis robotitzades és un altre camp d’investigació possible amb solucions sorprenents per donar mobilitat a les persones.
- Els materials també són un tema clau per al desenvolupament de la robòtica, tot i que cal recordar que les bateries encara donen autonomia baixa a la robòtica.
A la sessió del 25 d’octubre la pel·lícula Moneyball va mostrar com a través d’un programa informàtic basat en l’estadística (Big Data) es pot millorar el rendiment d’un equip esportiu amb menys recursos econòmics. La xerrada va anar a càrrec del carismàtic i jove emprenedor Juan Gabriel Gomila Sans, Professor Associat del Departament de Ciències Matemátiques i Informàtica de la UIB, Data Scientist, Game Designer & Game Producer a l’empresa espanyola PlaySpace des del 2012 fins el 2015 i creador de més de 40 apps i videojocs a Frogames. A més, és instructor en un curs online en la creació d’apps mòbils. Vet aquí algunes de les seves afirmacions en un divertit col·loqui:
- Per què estudiar matemàtiques? Perquè es guanyen molts diners … Com? El Big Data pot aplicar-se a molts camps, com per exemple, els videojocs, ara tan en auge: l’anàlisi de dades pot proporcionar-nos dades importantíssims per saber què és més rendible i com segmentar els productes i la publicitat per a cada tipus de consumidor.
- Per exemple, el nivell 68 del Candy Crush només ho passaven el 5%, gairebé tots pagaven. Proposta: 2 versions del nivell.
- Només s’obre un 30% de les apps de jocs que es descarreguen i al mes només estan jugant l’1%.
- Avui en dia els videojocs han evolucionat, ja no es consideren un producte, sinó serveis. D’aquí tantes actualitzacions.
- Hi ha més homes programadors i més dones jugadores (de videojocs).