En una comunitat com la nostra, marcada pels efectes de la insularitat, les TIC són una eina que ajuda equilibrar i uniformitzar els serveis que es donen per part de l’administració, entre ells, els serveis de salut.
A més, en un moment on la situació econòmica que ens ha tocat viure ens fa qüestionar la sostenibilitat de pràcticament tot el que ens envolta, el sistema sanitari no n’és una excepció. Altra vegada, les TIC es plantegen com una eina extremadament útil per ajudar a mantenir la sostenibilitat dels sistemes de salut.
A la Fundació IBIT innovam en l’aplicació de les TIC a la salut amb dos objectius concrets:
- Uniformitzar l’accés a la informació de salut
- Ajudar a la sostenibilitat del sistema
Per això tenim dues línies de feina, una d’interoperabilitat i una de telemedicina:
- Interoperabilitat, per nosaltres significa que tots els professionals i pacients tinguin les mateixes condicions d’accés a la informació, sigui quin sigui el seu lloc de feina o residència. Per això, treballam per què els ordinadors dels diferents hospitals, centres de salud i reste d’entitats que conformen el sistema de salut puguin parlar entre ells i compartir la informació.
- La Telemedicina, per nosaltres és una eina per la qual els millors professionals poden oferir el millor servei als pacients que més ho necessiten, independentment del lloc físic on es trobin. A més, la Telemedicina ens permet estalviar despesa i molèsties en coses que no ens aporten cap valor, com per exemple els desplaçaments.
Alguns dels projectes en els que participam són la Historia de Salut del Servei de Salut de les Illes Balears, el Portal del Pacient de l’Hospital d’Inca, la rehabilitació a distància de les operacions d’implant de pròtesis de genoll a l’Hospital Son Llatzer i molts altres que vos anirem explicant des de aquí.