L’Ajuntament de Santa Margalida ja té a disposició de la ciutadania, i via la seva plana web, tot seu el catàleg de procediments. Per tal d’arribar a aquesta situació ha sigut necessari invertir gran quantitat d’hores de personal propi i extern però el resultat obtingut és realment satisfactori. Però quin ha estat el procés que han seguit al consistori per assolir aquesta fita?, per què jo no som capaç?, puc aprofitar total o parcialment el que han fet?. Dons aquestes preguntes es contesten per si soles a continuació.
En primera instància, l’Ajuntament de Santa Margalida va participar proactivament, juntament amb altres ajuntaments, en la creació del catàleg de procediments que impulsà la Fundació IBT al seu moment, Ara aquest catàleg de procediments genèric està disponible per que el te descarreguis, l’adaptis mínimament a la teva realitat, hi afegeixis o eliminis aquells procediments que no hi figurin i que de ben segur són ben pocs.
En segon lloc l’Ajuntament de Santa Margalida va implantar el catàleg de procediments sobre l’eina de gestió de continguts administratius ROLSAC al marc d’un projecte propi d’administració electrònica finançat amb fons estatals provinents de Pla E. Ara mateix, si el teu Ajuntament forma part del Consorci d’Informàtica Local de Mallorca tens aquesta eina ROLSAC disponible en mode servei pel que tècnicament no has de fer res mes que solicitar-ne l’accés. Si no en formes part el te pots descarregar i implantar sense cap tipus de cost de llicència. La infraestructura necessària per posar-lo en marxa no és gaire impressionant.
En tercer lloc, i al marc del projecte abans esmentat, es va habilitar la publicació del catàleg de procediments de l’Ajuntament de Santa Margalida al seu web. Per poder fer això es va adaptar el ROLSAC i el gestor de continguts del propi web. Ara, si pertanys al Consorci d’Informàtica Local de Mallorca, tens disponible tots aquests desenvolupaments en mode servei per lo que a nivell tècnic pràcticament només es necessari sol.licitar-ne l’ús.
Llavors, ara que hem vist quin camí ha seguit l’Ajuntament de Santa Margalida, i vist que tot el que han fet serveix per que el teu ajuntament pugui assolir els mateixos objectius senzillament reaprofintant la feina feta, es pot respondre a altres qüestions:
Per què l’Ajuntament de Santa Margalida ho aconseguí i el meu ajuntament no?
Per qué no t’has parat a pensar que realment hi pots tenir èxit també, que tens totes les eines i recursos disponibles per que sigui possible. Els costos no són gaire elevats ja que faràs servir eines, recursos i serveis ja disponibles, provats i en producció a diverses entitats. En realitat és una qüestió d’iniciativa i de voler donar un servei de qualitat als ciutadans. Sobra dir que complir una llei mai fa lleig.
Puc aprofitar total o parcialment el que han fet a Santa Margalida?
Tot el que han fet és reaprofitable. Addicionalment la Fundació iBit a través de l‘Oficina Tècnica d’Administració Electrònica ofereix tota una serie de productes i recursos també reaprofitables i que pots trobar al web de Pla ANIBAL. A més a més pots accedir al web de Programari Lliure del Govern de les Illes Balears per informar-te i descarregar tot un seguit d’eines lliures que resolen tot un seguit de necessitats.
Com pot ser que tot el que s’ofereix sigui gratuït?
Per que és fruit de l’esforç conjunt de nombroses entitats, liderat pel Govern de les Illes Balears amb la filosofia de no invertir en allò que ja existeix, en posar a disposició de totes les administracions i ciutadans els fruits provinents d’inversions en doblers públics, de reduir costos a les administracions i als ciutadans, de modernitzar les administracions i fer-les a la imatge dels requeriments actuals… .
Amb qui he de parlar, amb el Govern de les Illes Balears, amb el Consorci d’Informàtica Local de Mallorca, amb el Consell?
Si vols tenir una visió de conjunt de que hi ha, que manca, i que et pot fer falta o una visió d’un aspecte concret d’administració electrònica et pots posar en contacte amb l’Oficina Tècnica d’Administració Electrònica.