797
El passat 14 de juny tingué lloc al Parc Bit el Seminari sobre el projecte Tribute, prevenció i predicció del comportament de les inundacions.
Aquí teniu un petit recull de les intervencions que ens van cridar més l’atenció:
-
- El Professor Chris Kiranoudis (Universitat Tècnica Nacional d’Atenes) va fer la presentació general del projecte Tribute : desenvolupament d’una eina de prevenció i predicció del comportament de les inundacions per poder determinar els riscos i, sobretot, definir la necessitat i el moment en el qual hauria de produir-se una evacuació. Tot això amb la tecnologia i l’encreuament de dades meteorològiques amb altres geomorfològics de diferents fonts com a base, combinats per determinar comportaments i reaccions.
-
- El Dr. Joan Estrany (UIB) parlà de com la hidrologia, els torrents, afecten la societat balear. Des la UIB són els encarregats de veure com l’aplicació Tribute es pot implementar a Balears: Ells aporten dades, zona pilot (entorn insular), aquí els rius són torrents. El risc d’inundacions s’ha incrementat exponencialment (sobretot a l’àrea metropolitana de Palma) degut als canvis en els usos del sòl, mes urbanitzat. Cada vegada tenim mes boscos perquè hi ha menys sòl dedicat a l’agricultura. Xarxa hidromètrica i monitorització a temps real que pot connectar amb bases de dades, serà útil per la presa de decisions de les AAPP en plans d’emergències. Amb això podrem obtenir, calibrar dades del cabals reals, ara es fa amb dades no fiables. Tambe s’empren drons per obtenir dades mes fiables dels cabals, conques… Amb la xarxa pública IOTIB feta amb Lorawan es podrà modelitzar a temps real amb dades que permetran avançar-nos a les inundacions.
- La Dra. Iphigenia Keramitsoglou (NOA) fou l’encarregada de presentar l’eina Tribute: aplicat al tipus d pluges que tenim aquí, convectives, recopilant dades en temps real per satèl·lit, amb un inventari de dades estadístiques segons el tipus de sòl per fer estimacions de futures precipitacions. L’eina Tribute proporciona un mapa interactiu, emplenant una sèrie de paràmetres ( nivell de fluxe torrent…) és capaç de calcular automàticament l’activació de zones d’esmortiment, mostra el temps que hi haurà per actuar enfront a inundacions en un informe en format de document, exportable en pdf. Aquesta eina, web, app és gratuïta i oberta per tothom, et proporcionen usuari i password. Proporcionarà als serveis d’emergències,etc..uns paràmetres més per ajudar en la presa de decisions per combatre inundacions…
- Maria Belyashka (Universitat d’Arquitectura, Enginyeria Civil i Geodèsia) presentà el cas d’ús als desbordaments del riu Arda, van desenvolupar un model i fer de testers pel model Tribute. Si haguessin tengut aquesta eina a les passades inundacions a Sofia, els hagués permés una millor protecció de la població i organitzar millor la resposta d’emergència.
- Paola Mazzoglio (ITHACA) presentà el cas d’ús de Tribute desenvolupant eines obertes per combatre les inundacions de la regió del Piemont.
-
Peter van Damm d’ARATOS presentà via Skype la situació de risc d’inundacions al sud d’Holanda en el marc del projecte Tribute.
- Dolores Ordóñez explicà per què una pime RDI com Any Solution participa en projectes de protecció civil i donà alguns consells de com participar en convocatòries de projectes europeus en matèria de gestió de riscs i emergències, línia a tenir en compte. Estan a la xarxa C40 Cities. Les ones de calor seran les emergències del futur. Assenyalà que l’objectiu de les eines de prevenció de la protecció civil també ha de ser utilitzat pels turistes de Mallorca, ja que no coneixen l’exposició als riscos naturals.
- Pedro Ladaria, actualment al cós de bombers de Mallorca, però durant molts d’anys tècnic de la DG emergències del Govern, presentà els diferents riscs metereològics i diferents plans d’emergències vigents per inundacions a Mallorca. Per exemple, METEOBAL és el protocol que s’activa en cas de potencials emergències causades per inundacions per pluges. Destacà la importància de tenir una estructura unificada per fer front a emergències per part de tots els organismes d’emergències.
- El Dr. Maurici Ruiz (Director GIS Lab, UIB): Com a destinacio turística smart Balears ha de ser capaç de fer front a riscs causats pel canvi climàtic: ones de calor, inundacions, incendis..cal ser resilent amb conscienciació social, és un repte social, i també unir les actuacions dels serveis d’emergències. Proposà algunes idees per actuar, però cal anar més enllà, fer com a altres zones on compten amb la participació ciutadana per ajuda a les emergències, per exemple. És important establir una cohesió social sobre com afrontar els riscos de vulnerabilitat per emergències d’inundacions. Cada cop hi ha més riscs naturals, molts per actuacions humanes al territori imprudents, però cal enfrontar-nos a ells per ser resilents, cal prevenir els desastres Si no et prepares pels riscs i no ets capaç d’actuar eficientment pagues les conseqüències. Les noves tendències turístiques amb el lloguer vacacional poden suposar riscos potencials ja que les persones no són conscients ni estan informades, això fa que la vulnerabilitat als riscos creixi. Als projectes de la UE relacionats amb la gestió d’emergències hem de poder avaluar en temps real els problemes. Estaria molt bé també crear un observatori de Riscos i generar dades obertes útils per als organismes universitaris, protecció civil i emergències.
- Finalment tingué lloc la taula rodona de conclusions sobre bones pràctiques en matèria d’intervencions en cas d’inundacions, moderada pel Dr. Bartomeu Alorda (UIB), amb Manuel Girón (responsable de Protecció Civil de Calvià), Francisco Grimalt (Bombers de Mallorca) i Xavier Ferriol (Policia local de Palma). Els bombers de Palma van realitzar 200 intervencions per inundacions durant l’últim any a Mallorca. Francisco Grimalt remarcà la importància de les eines de simulació per decidir si evacuar o limitar la població davant els riscos d’inundacions. Debat: la necessitat de la coordinació, el treball amb simulacions i els punts crítics i la necessitat de comptar amb l’experiència de les persones són punts clau per evitar riscos d’emergències. Hi ha una necessitat de conciliar els plans urbanístics i el desenvolupament urbà amb l’exposició al risc natural i la gestió del risc. Miquel Quetglas donà exemples de com l’evolució urbana té impactes directes sobre el risc d’inundacions a Mallorca. Segons Francisco Grimalt: 4 elements principals per prendre decisions: dades per decidir evacuar o no; saber quan arriba la inundació i quan va; impacte de les inundacions en àrees crítiques i poder treballar amb simulacions.