Dijous dia 29 de novembre Jaume Ripoll de Filmin va donar a conèixer un caramull de consells sobre startups al Tramuntana Tech Talks al ParcBit. Dies abans l’entrevistaven a Mallorca Tech Talks.
Filmin serveix pel·lícules alternatives sota demanda. La multinacional Netflix «els hi ha obert camí», i Filmin es diferencia per ser nacional i alternativa. Tenint això en ment, Ripoll va ensenyar estratègies per obrir-se camí entre els grans presentant-se com a diferent.
Segons Ripoll, les tecnologies de distribució de pel·lícules no maten les anteriors. El vídeo sota demanda conviu amb la televisió, el cinema, els dvd’s. Tot i que la distribució dels films ha evolucionat, potser no ho ha fet com s’esperava, afirma Ripoll, que el futur no és puntual.
Un dels punts interessants que va explicar Ripoll és el comportament de l’usuari en quant al consum d’audiovisuals. Per exemple, els usuaris no veuen curts en l’smartphone perquè disposen de poc temps i per la dificultat d’escollir. Sobre la feina d’escollir, Ripoll va oferir unes quantes pinzellades més explicant que l’èxit de les series és precisament per la peresa o la dificultat d’escollir. Si un usuari ha fet l’esforç un pic per triar d’una a tres sèries de culte, cada dia, només ha de triar quina veure de les escollides, però no ha de triar entre una infinitat de cartelleres.
Ajudar a escollir potser és un dels èxits de Filmin. Hi ha una gran feina editorial al darrera la portada classificant les pel·lícules per temàtiques, que arriben a diferents segments d’usuaris o a ganes d’endinsar-se en un gènere en concret.
La segmentació és un dels seus punts forts i així ho han experimentat. Per exemple, el Big Data ho fan servir, no tant com a algoritmes exclusius per mostrar al seu públic allò que l’algoritme preveu que vol veure, deixant de banda altres camins per a descobrir altres propostes, sinó més per segmentar. Així la pel·lícula Barcelona Nit d’Hivern, que és com 4 històries identificades en segments diferents, es va promocionar oferint diferents imatges gràfiques en funció als barris de Barcelona que més s’identificaven amb cada una de les històries.
Per altra banda, Ripoll també va explicar que Filmin ha crescut més gràcies a la gent major, i que la gent més jove és més infidel i pobra.
Ripoll també va parlar de co-branding. És habitual donar-se a conèixer a través de festivals, com el de l’Atlantida Film Fest, celebrat a Palma el passat mes de Juny, del qual en fou director. Els films ara es poden veure en el canal de Filmin.
En quant al tema de la difusió a través de les xarxes socials Ripoll va esmentar que, en el seu cas, Facebook és la que millor converteix, hi ha qui paga, en canvi, Instagram i Twitter funcionen millor per fer marca i reforçar continguts, i que cada xarxa té el seu propi codi d’utilització de llenguatge per a comunicar-se. També va recordar que Twitter funciona millor a Espanya que no a França o a Bèlgica.
El producte és bàsic per a que el màrqueting funcioni. Ripoll va fer el paral·lelisme del rodatge d’una pel·lícula, que també produeixen sent distribuïdors, a la creació d’una start-up. Quan es comença s’ha de saber cap on es vol arribar, qui serà el segment qui ho comprarà. Ripoll va acabar la ponència resumint aquest camí, el del rodatge i la creació de start-ups, en 10 consells:
- Desenvolupa l’estratègia abans de començar el camí
- Pregunta, busca, consulta
- Analitza les dades o fes que algú els analitzi per tu
- Pensa molt qui serà el teu company de viatge tecnològic
- El contingut ha de marcar l’estratègia
- Sense bones imatges no hi ha futur
- Les xarxes poden ser brúixoles imantades
- Pren distància, enfocaràs millor
- Evita el pensament binari en aquest món digital
- Un equip heterogeni és un equip millor