No és un eufemisme dir que la pandèmia COVID 19 ha impactat tota la societat. Els canvis que s’han produït d’un dia per l’altre en la manera de relacionar-nos han estat radicals i possiblement res tornarà a ser com abans o serà la “nova normalitat”. La logística és una de les baules principals del canvis que s’estan veient. Per això, hem contactat tres pimes locals per conèixer la seva experiència de primera mà. Els nous projectes digitals d’Angel 24 , Gelats Golat i Any Solution confirmen que, arran del confinament, s’estan produint canvis accelerats en la manera de consumir o treballar online, que, de manera natural, haurien tardat anys a produir-se.
Amb el mapa de comerç electrònic de les IB hem estat testimonis dels centenars de petits negocis que han cercat en el servei a domicili la solució. L’augment de comandes ha estat tan elevat que molts d’ells han col·lapsat: els correus electrònics plens de comandes sense respondre, whatsapp amb llistes interminables i, finalment, per poder atendre les comandes, s’han trobat amb el problema de com repartir-les, tal i com ens ho confirma Dolores Ordoñez, una dels fundadors d’Any Solution.
Efectivament, si es vol ser competitiu els comerços han de digitalitzar-se i especialitzar-se. Ara com ara, amb les solucions que ofereix el mercat, sembla inviable que un sol comerç sigui capaç de rendibilitzar un sistema de logística propi pel seu elevat cost de desenvolupament. Afortunadament, les noves tecnologies han evolucionat per ser cada vegada més amigables i senzilles d’utilitzar, amb una clara tendència al “plug and play”, ens comenta Ordoñez.
Any Solution, per la seva experiència amb els seus clients, indica que l’escassa digitalització fa que no es disposi de les quantitats de dades necessàries per desenvolupar serveis personalitzats més eficients. Per un costat, existeixen dades però no es comparteixen. Per altre costat, la infraestructura necessària per recollir aquestes dades és costosa i està començant a desplegar-se, per la qual cosa moltes empreses encara no veuen el retorn de la inversió o ROI. La resistència al canvi és un altre component essencial a tenir en compte i que no afavoreix que els processos de digitalització siguin més ràpids.
Pensant en totes aquestes problemàtiques, la consultora ha desenvolupat l’eina logística Nadia SmartLogistics, la qual permet un important estalvi en costos i temps, així com una reducció de la contaminació amb una distribució de les comandes més eficient. Aquesta plataforma web està desenvolupada amb diverses tecnologies, entre elles html, php, javascript, python, Mysql. Ordoñez argumenta que “s’ha treballat amb les tecnologies més utilitzades en aquests àmbits i es preveu la possible integració amb altres solucions existents. A més a més, Nadia SmartLogistics és escalable”.
Un marketplace amb solucions de pagament i entrega
La integració és un aspecte fonamental quan parlem de tecnologia, així com indica Xisco Martínez, director de venda i màrqueting de l’empresa logística Angel 24. Tenint en compte que no hi ha una aplicació que doni resposta a totes les necessitats, la clau està en la integració perquè les dades només s’hagin d’introduir una vegada i estiguin disponibles a totes les aplicacions. Martínez destaca Gladtolink, una aplicació de transformació digital de processos, desenvolupada per una de les empreses del grup angel 24 i que “proporciona un elevadíssim nivell de personalització”. A més, afegeix: “ens permet treballar amb albarans digitals, informes online d’accés immediat, automatismes que simplifiquen els processos i un llarg etcètera.”
El director de venda i màrqueting resalta que “la digitalització no consisteix només en tecnificar l’empresa, si no que és una palanca més, a la qual s’afegeixen les persones de l’empresa, la seva formació, entrenament i cultura organitzacional, i també els processos de treball, perquè cal treballar d’una forma diferent. Hem de parar esment a tots aquests elements, perquè si no ho fem, l’enfocament a la digitalització del nostre negoci no serà complet”. “El model de negoci necessàriament s’ha de reorientar i obrir a nous horitzons i a Angel 24 ho feim permanentment”, afegeix Martínez.
“Quant a la venda online, per a les activitats comercials de proximitat (botigues, restaurants…) aquesta època de confinament representa una gran oportunitat. Els canvis que ja es comencen a identificar en el mercat apunten a un consum més responsable, a una aposta pels negocis locals, a un impuls a la denominada economia circular”, ens confirma Xisco Martinez.
La comercialització online proporciona una major competitivitat als negocis locals i, de ben segur, continuarà creixent independentment del confinament.
Per a fer costat a aquesta oportunitat que està tenint el comerç local en temps rècord Angel 24 ha posat en marxa l’a24market.com, una solució completa que inclou un punt de venda a Internet, soluciona el cobrament de les seves vendes de manera senzilla i ofereix la logística de repartiment a domicili, especialment en l’àmbit de les Illes Balears, sense costos fixes.
Tal com diu Martínez, “l’objectiu és que l’a24market.com i tot el seu paquet de serveis de valor afegit es consolidi i sigui un referent per al comerç local, un mitjà addicional a tots els que estan a l’abast dels comerços de proximitat”.
Un exemple de comerç digital: Una fàbrica de gelats sense tenda fisica
Un exemple per il·lustrar aquesta nova oportunitat de model de negoci és Aurelio Viñals, fundador de Gelats Golat. Golat és un concepte de gelats artesanals amb ingredients 100% naturals fet a Mallorca i amb repartiment a domicili únicament i sense intermediació. L’empresa va obrir per Nadal dins d’un context de mercat on el “delivery” no està tan arrelat com a Madrid o Barcelona. Per això, Viñals celebra el fet que “el confinament ha donat una empenta a l’estratègia del negoci sense botiga física”.
Viñals no tenia experiència digital prèvia i segueix sense tenir-la ja que indica que el seu know-how està en fer gelats artesanals i crear les seves pròpies receptes. També s’ha assessorat amb la dissenyadora gràfica Inés Tur Cardona per a la creació de la seva pàgina web, imatge corporativa i fotos. Tur Cardona ara s’ha convertit en el seu community manager, porta els seus comptes de Facebook i Instagram. Ell s’encarrega de les comandes que li arriben a través de Whatsapp o per les plataformes de venda local com a24 o Mallorca a casa, les quals ofereixen la seva pròpia plataforma de pagament. Viñals comenta que “la majoria de les apps de repartiment tenen condicions abusives per al fabricant ja que demanen quotes d’alta, quota mensual i fins a un 35% del total facturat”. A Golat el valor diferencial està en els ingredients que són 100% naturals i de km0 quan estan disponibles com és el cas de les llimones, taronges, ametlles i llets d’ametlla de cooperatives locals, com per exemple FruitaBona .
Per a resaltar una altra forma de suport al producte local podem aplaudir la iniciativa de l’IDI amb “Pa d’aquí” que facilita el repartiment a domicili de manera gratuïta durant el confinament de més de 300 forns locals.
Així que podem dir que la tecnologia és definitivament l’aliada del comerç de proximitat i de la nostra economia local en general. Si preguntem a Dolores Ordoñez quina serà la propera etapa, respon que “sens dubte serà la Intel·ligència Artificial que permetrà connectar els vehicles amb la plataforma, fer un seguiment dels seus consums, geolocalitzar-los en temps real per poder informar al client, segons les condicions del trànsit, de quan serà lliurat el seu paquet. En altres paraules, elevar l’experiència de la compra online a un altre nivell”.