Bones pràctiques i iniciatives a Espanya

  • Ciència i Tecnologia en femení, d’APTE
    Activitats d’APTE (Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya) on hi participen el ParcBit de Mallorca i el CentreBit Menorca. L’objectiu és animar la incorporació femenina a la ciència i la tecnologia a Espanya.
  • A l’article científic Science and Technology as Feminine’: raising awareness about and reducing the gender gap in STEM careers s’analitza la baixa participació de les dones en les carreres STEM i contribueix a treballar la bretxa de gènere en STEM on avaluen la contribució del projecte Ciència i Tecnologia en femení, impulsat per APTE, a la conscienciació sobre la baixa participació de les noies en STEM i a fomentar la participació de les noies en carreres científiques i tecnològiques a Espanya.
  • La iniciativa MatEsElla és una proposta conjunta entre la Reial Societat Matemàtica Espanyola i l’Associació Espanyola d’Ejecutiv@s i Consejer@s per a impulsar la carrera científica o empresarial entre dones estudiants del grau o el màster en disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Així mateix, cerca potenciar la carrera de les investigadores que participin com a mentores.
  • L’efecte Matilda posa de manifest no només la discriminació patida per les dones, sinó que també reflecteix la negació de les aportacions, descobriments i la feina de moltes dones científiques, atorgant l’autoria a companys d’investigació homes. #NoMoreMatildas és una idea de l’agència creativa Gettingbetter, amb la col·laboració de l’editorial Dospassos. Ha comptat, a més, amb el suport de l’Oficina Española del Parlamento Europeo i ha estat produïda per Kamestudio.
  • Mujeres con ciencia neix amb l’objectiu de mostrar què fan i han fet les dones que s’han dedicat i dediquen a la ciència i la tecnologia. Biografies, entrevistes, esdeveniments, efemèrides i tota mena de cròniques o fets rellevants tindran cabuda en aquest mitjà. El seu propòsit és que Dones amb ciència faci conèixer l’existència d’aquestes dones, la seva feina i les circumstàncies en què el van dur a terme o el desenvolupen.
  • Directori de formació, beques, premis, material, jocs, divulgació, manifestos, … Women in STEM a tota Espanya al Blog de Lorena Fernández Álvarez.
  • El FECYT té una web on trobar referents de dones STEM.
    El Ministeri de Ciència i Innovació, a través de la seva Unitat de Dones i Ciència i en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), vol donar visibilitat a dones científiques i innovadores espanyoles, reconegudes en l’àmbit nacional i internacional el 2020. Totes elles destaquen per la seva important tasca cientifico-tècnica en les seves diferents disciplines i són referents per a les noves generacions de joves investigadores.
  • Generación A
    L’associació DigitalES, en col·laboració amb el projecte Dona i Enginyeria de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, ha llançat la campanya Generación A. Es tracta d’una iniciativa amb la qual 44 professionals STEM protagonitzen vídeos dirigits a nines a partir de 12 anys. En ells, relaten per què es van decantar per una carrera tècnica, quina ha estat la seva experiència professional o com és el seu dia a dia.Gairebé mig centenar de dones que participen en aquesta campanya treballen, a l’actualitat, en empreses del sector tecnològic a Espanya. A través d’aquesta iniciativa, aquestes dones cerquen orientar o servir de referents per a aquelles joves que reuneixen les habilitats per a ser grans professionals STEM en el futur. Generación A és la primera acció conjunta entre Digitals i la Reial Acadèmia d’Enginyeria
  • Fundació ASTI amb TalentGirl
    Si ets alumna de secundària o batxillerat, amb aquest programa pioner per al desenvolupament del talent i el foment de les vocacions STEM en població femenina, t’acompanyaran a través de 3 blocs d’activitats. Ajuda a  identificar el teu talent i descobrir tot el teu potencial. Permet  desenvolupar-lo i aprendre quines són les professions del futur, les més demandades a nivell d’ocupació i que són claus per a la societat. Tot això en un entorn virtual i flexible. Sempre acompanyada i assessorada per l’equip d’ASTI Foundation, podràs preparar-te per a començar un viatge sorprenent.
    Tenen 3 tipus de mentores:
    • Les mentores del programa “Science for Her” acompanyen a alumnes de 3r i 4t d’ESO per a fer sessions de shadowing.
    • Les mentores “Mentor Women” formaran part d’un programa de mentorització dirigit a alumnes de Batxillerat.
    • Les mentores “Real Work” formaran part d’un programa de mentorització dirigit a alumnes universitàries.

    Quines oportunitats ofereix per les mentores?

    • XARXA DE MENTORES
      Formaràs part d’una xarxa de mentores a nivell internacional.
    • IMPACTAR
      Influiràs en la vida professional de nines i joves brillants.
    • CREIXEMENT PROFESSIONAL
      Desenvoluparàs la teva marca personal i el teu CV.
    • EXPERIÈNCIA
      Podràs participar en esdeveniments i col·laborar en els diferents programes del projecte.
  • Inspira STEAM és un projecte promogut per la Universitat de Deusto, que compta amb la col·laboració d’Innobasque a Euskadi, la Universitat Rovira i Virgili a Catalunya, CIONET a Madrid, la Universitat de Jaén a Andalusia, la Universitat de Vigo i la Universidade da Coruña a Galícia, la Universitat d’Oviedo a Astúries, la UCAM a Múrcia. Inspira STEAM és un projecte pioner per al foment de la vocació científico-tecnològica entre les nines, basat en accions de sensibilització i orientació, que imparteixen dones professionals del món de la recerca, la ciència i la tecnologia. Es tracta de la primera vegada que s’utilitza la tècnica del mentoring grupal en un projecte de foment de les STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Maths) entre estudiants de primària.Manifest de gènere d’inspira STEM.
  • Inspiring Girls està focalitzada a augmentar l’ambició professional de les nines així com les seves expectatives laborals, sobretot en sectors menys feminitzats com els STEM. Es tracta de posar en contacte a nines en edat escolar amb dones professionals de tots els sectors, que els serveixin d’exemple i referent, ajudant-les a visibilitzar l’àmplia varietat de professions i treballs que existeixen sense que el gènere suposi cap limitació. Aquestes voluntàries comparteixen la seva experiència amb les nines, inspirant-les i transmetent-les valors com l’esforç i la constància, perquè apuntin alt i puguin ser el que vulguin ser. Inspiring Girls va ser fundada al Regne Unit per una advocada espanyola, Miriam González Durántez, i durant els primers anys, més de 600.000 nines han après de més de 26.000 professionals voluntàries.

 

Bones pràctiques i iniciatives a altres CCAA

  • Ciberespiral és una associació a Barcelona que cerca mentores i té un programa que es diu Girl 4 change

     

     

    • Els estudiants madrilenys avancen cap a la seva independència digital amb ‘DigiCraft en la teva escola’ El programa de la Comunitat de Madrid, juntament amb la Fundació Vodafone, treballa les competències digitals i STEM en alumnes d’entre 6 i 12 anys, per nines i nins.
    • Talentgrowth management és a València i organitza tallers per l’ús de les TIC i la reducció de la bretxa de gènere en el món digital amb Talent Garage, Tecnovation, #steMatEsElla
    • Castella La Manxa té una sèrie de podcasts, de dones científiques, gravats per alumnes de 1r d’ESO, de l’Institut Isabel Perillan.
  • Pyladies a Barcelona
    Un grup de tutoria internacional amb l’objectiu d’ajudar a més dones a convertir-se en participants actives i líders de la comunitat de codi obert Python. La seva missió és promoure, educar i avançar en una comunitat Python diversa mitjançant divulgació, educació, conferències, esdeveniments i tertúlies socials. PyLadies també pretén proporcionar una xarxa de suport amable per a les dones i un pont cap al món més gran de Python.
  • Premis DonaTIC a Catalunya de la Fundació.cat.
    • DonaTIC 2021: un referent per empoderar les dones
      Vuit dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, una iniciativa empresarial i una iniciativa social han estat guardonades d’un total de 80 candidatures que optaven als Premis DonaTIC 2021. Aquests guardons, impulsats pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, s’inscriuen dins el Pla DonaTIC que té com objectiu prioritari incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.
  • Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya AMIT-CAT
  • L’Observatori Vodafone de l’Empresa ha creat un repositori amb perfils de dones en el centre de la digitalització a diversos àmbits de la societat.  Más mujeres en el centro de la digitalización
  • Technovation Girls és un concurs internacional de tecnologia i emprenedoria que cada any convida a nines i adolescents entre 10-18 anys a crear una aplicació mòbil com a solució tecnològica a un problema social. A Catalunya hi col·labora la UOC amb voluntariat.
  • GenTIC Gènere i TIC: Investigant el Gènere a la Societat Xarxa
    El grup de recerca GENTIC analitza les relacions de gènere que intervenen en el disseny, el desenvolupament i l’ús de les innovacions científiques i tecnològiques, amb un especial èmfasi en les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i els àmbits STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, en la sigla en anglès). Aborden els efectes d’Internet i les TIC en diferents aspectes de l’activitat humana des d’una perspectiva de gènere i amb un enfocament interdisciplinari.
    Publicació: Girls in STEM: Is It a Female Role-Model Thing?
  • Nou podcast de les Young IT Girls, Non profit Organization, un podcast de divulgació de dones al món STEM!! Entrevistes cada quinzena a partir del 15 de septembre 2021 amb científiques i tecnòlogues.
    Spotify
    IVoox