Com ja sabeu el passat mes de febrer vam visitar el #MWC2019. Hi havia més de 2.400 expositors. Amb només 4 dies de fira es feia difícil visitar-los tots i assumir totes les tecnologies que s’hi presentaven. Aquest any estava enfocat a la connectivitat 5G. Per això vam decidir apuntar-nos a un Tour oficial conduït per Jonas Allen. En aquest cas va ser al de sostenibilitat per a les ciutats intel·ligents. La volta va durar més de dues hores i vam visitar les següents empreses:
En primer lloc van abordar com connectar les coses de la ciutat.
- Ubicquia: Aquí ens mostraren el Ubimetro. És una cel·la petita impulsada per la llum. L’antena omni-direccional d’Ubimetro i la plataforma de connectors i connectors NEMA fan que sigui compatible amb més de 360 milions de fanals a nivell mundial. Està dissenyat per ajudar els operadors a densificar més ràpidament les seves xarxes, millorar la capacitat de xarxa sense fils i augmentar l’eficiència de la xarxa macro. L’arquitectura basada en Qualcomm FSM del producte ofereix una banda ampla mòbil millorada, suporta fibra, ethernet, línia elèctrica de banda ampla, mentre utilitza funcions, incloent LAA i V-RAN, que estableixen les bases per a xarxes ultra-denses de 5G.
Una vegada connectades les coses, els objectes, que transmeten informació, es necessita maquinària per processar la informació que emeten els sensors. Aquesta maquinària necessita moltíssima energia per funcionar per a estar a la temperatura òptima i també per a refredar-la si s’encalenteix massa. La propera parada va ser a:
- Submer Immersion Cooling: Es tracta d’una espècia de tancs líquids on s’hi instal·len centres de dades. El líquid fa que refredin i que la calentor que deixin es pugui utilitzar, per exemple, per climatitzar oficines.
Com més infraestructura es connecti, a través de la internet de les coses, i més dades es processin, els gestors de les ciutats intel·ligents s’han d’assegurar que tota aquesta informació no és robada ni que algú mal intencionat pugui provocar cap desastre. Per això estan oferint els seus serveis les empreses de certificació en seguretat. Una de les empreses que vam visitar va ser:
- TUV Rheinland: A més de ser una empresa de certificació i verificació també té una branca destinada a oferir sistemes de certificació en ciberseguretat. En concret, presentaven les certificacions per a smart cities, cotxes autònoms, medicina online, per assegurar la seguretat i la privacitat.
(Cal dir que a la fira es respirava a través de diferents expositors i conferències sempre tenir en ment la ciberseguretat, així com la inclusió de tots els territoris del món en les oportunitats que ofereix el 5G).
Seguint amb el tema de la sostenibilitat hi ha sensors especialitzats en analitzar la qualitat de l’aire dels territoris i a través d’aplicacions crear mapes. L’empresa que visitàrem fou:
- Airly: Venen sensors per controlar la qualitat de l’aire i la informació es pot veure a un mapa. Van explicar que els sensors havien evolucionat en els darrers anys. Els que van amb corrent elèctrica poden emetre informació més sovint que els que van amb plaques solars. I també ens van fer adonar que s’ha de preveure el cicle de vida dels sensors, ja que cal reemplaçar-los quan s’espatllin. Per tant, en els projectes d’smart cities s’ha de valorar on es posen els sensors i comptabilitzar cada quant de temps cal reemplaçar-los. A la seva web ofereix un mapa on es pot veure la informació que ofereixen els sensors que tenen repartits pel món, per exemple, aquí hi ha la informació de Poblenou (Barcelona).
Per acabar vam visitar una empresa especialitzada en «sensoritzar» les ciutats i una altra empresa per portar ample de banda a zones remotes que hagin pogut patir un desastre.
- BeWhere: ofereix diferents tipus de sensors, i de cada vegada amb bateries més durables o recarregables per monitoritzar les ciutats.
- Turkcell: va presentar Dronecell, un dron per portar connectivitat a zones remotes.
S’ha de tenir en ment les dimensions social, ambiental i econòmica de la sostenibilitat a l’hora de dissenyar les smart cities, i també la resta de territoris smart, tant per la seva posada en marxa, com pel seu manteniment.