433
El passat divendres 6 de maig tingué lloc la sessió “Tot connectat, solucions d’IoT a Azure” amb Microsoft. , a càrrec de Juanma Servera, l’expert en l’Internet de les Coses de Microsoft. Forma part d’un cicle d’innovació tecnològica al Parc BIT organitzat per Turistec . Segons el seu vicepresident de l’àrea d’innovació, José Alberto Terrasa, aquestes jornades “giraran al voltant de tres eixos: per analitzar les tendències, abordar les necessitats i conèixer les solucions que la innovació tecnològica està aportant “. Aquí teniu un breu resum del que més ens va cridar l’atenció.
- Quan parlam d’IoT no oblidar que darrere les coses hi ha persones, parlam de les possibilitats de connectar-ho tot. Servera recorda que Microsoft invertirà 5000 milions de dòlars en IoT. Tot porta microcontroladors però encara no estan tots connectats, ara les podrem controlar remotament i interconnectar amb seguretat, i que el seu software es pugui actualitzar.
- Per exemple, amb això podrem portar un manteniment predictiu d’electrodomèstics (que t’avisin que la gelera està a punt d trencar-se), a més de l’estalvi energètic i els canvis en las relacions amb els clients que això suposarà. Les dades que estan generant els aparells connectats es poden analitzar amb machine learning i així podrem generar modes de comportament per dispositius.
- L’IoT es pot aplicar a tots els sectors, no només a la industria controlant màquines, vessats…, també pot servir per millorar l’eficiència en la ramaderia, per exemple (observant patrons comportament dels animals). Però sempre cal garantir la seguretat.
- Precisament les fallides en seguretat a través d’IoT poden ser greus (exemple, un casino va ser hackejat a través del termostat d’una de les seves peixeres). Per això, cal simplificar i a Microsoft es centren en oferir solucions amb seguretat des del dispositiu en sortir de fàbrica i com es connecta, al cloud pero que no sigui lent de fer sinó que es pugui escalar fàcilment.
- Es tracta d’oferir diferents possibilitats en funció de les necessitats dels clients a través de productes com Azure IoT Suite o Microsoft IoT Central.
- Amb Azure IoT Hub han aconseguit garantir la seguretat, amb una comunicació bidireccional, fet amb opensource, que et permet “device twin” i quan rep nova configuració reporta al cloud.
- Amb Azure podrem fer “times series insights” (sèries temporals), podent consultar diferents dades per veure patrons de comportaments, mapes de calor, estadístiques…
- En resum, Azure aposta per què tots els dispositius IoT tenguin un sistema segur.