Turisme compartit: oportunitats, reptes o amenaces? La temàtica del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme (INTO2015)
El Comitè científic-tècnic del Seminari Internacional d’Innovació i Turisme i el grup de treball va reunir-se el passat dia 9 de febrer amb l’objectiu d’iniciar l’organització de la nova edició de l’INTO2015, una iniciativa de la Direcció General d’Universitats i Recerca del Govern de les Illes Balears, co-finançada pel Fons de Desenvolupament Regional.
Entre les diverses temàtiques proposades, sorgides en el decurs dels debats de l’edició anterior, el comitè juntament amb representants del grup de treball, decidiren que l’eix central de la desena edició de l’INTO sigui el turisme compartit.
El turisme compartit, l’aplicació dels principis de l’economia col·laborativa en l’àmbit del turisme, és un domini molt obert des de tots els angles, la regulació existent és escassa i pràcticament desenvolupada de manera reactiva, genera controvèrsia en la societat i entre sectors econòmics afectats; i la bibliografia científica existent és limitada.
L’INTO 2015 vol esser un espai de debat i investigació que doni resposta als interrogants plantejats: És una amenaça pel sector turístic? Hi ha noves oportunitats de negoci? Quina posició han de prendre les administracions públiques? o Quins canvis sociològics han motivat aquest tipus de turisme?
L’INTO va néixer l’any 2004 davant la necessitat de crear a les Illes Balears una plataforma de debat de propostes d’investigació i anàlisi crítica de la innovació en els diferents sectors de la indústria turística. En cada edició es tracten qüestions de màxima actualitat, que es debaten i de les quals s’extreuen noves idees, coneixements i aplicacions pràctiques que poden ser absorbides pel teixit empresarial, en forma d’actuacions innovadores. D’aquesta manera, s’enriqueix la cadena de valor del producte turístic.
En el decurs de les nou edicions anteriors del seminari INTO s’hi han tractat diverses temàtiques entorn al turisme i la realitat del sector en cada moment. Així doncs, en els primers seminaris es tractaren temes com ara el turisme cultural, el turisme nàutic, el turisme de benestar. A partir de la sisena edició, els seminaris han tingut com eix principal la investigació, la transferència de coneixement, el model de negoci a Internet afavorit pels consumidors digitals, els Social Media, les fronteres tecnològiques del futur immediat així com l’aposta per la creativitat per superar l’obsolescència i reinventar les destinacions turístiques madures.