Més de 150 assistents, incloent-hi representants de la indústria hotelera i de la restauració, professionals TIC del turisme, estudiants i nombrosos mitjans de comunicació, s’han reunit avui al ParcBit per participar en la jornada sobre robòtica aplicada a l’hoteleria i la restauració. L’esdeveniment, organitzat per la Fundació Bit, ha estat un punt de trobada per a professionals i experts interessats en el paper de la robòtica com a eina de transformació per a millorar l’eficiència, la sostenibilitat i la competitivitat del sector turístic a les Illes Balears.
L’objectiu d’aquesta jornada ha estat oferir un espai on explorar com la robòtica pot aportar solucions eficaces per a tasques repetitives i d’alt esforç físic, millorant així les condicions laborals i l’eficiència operativa en el sector turístic. La jornada ha proporcionat una oportunitat única per a conèixer en directe les últimes innovacions en robòtica col·laborativa i mòbil, tot establint sinergies comercials entre empreses del sector.
Durant l’obertura de l’acte, el director general d’Innovació i Transformació Digital del Govern de les Illes Balears, Sebastián González, ha destacat el compromís de l’administració amb la transformació digital i ha subratllat que “la robòtica ha vingut per millorar la vida de les persones i potenciar el benestar i la seguretat dels treballadors d’un sector fonamental per a les Illes Balears però, alhora, molt exigent per al personal. Aquesta tecnologia no només permetrà crear llocs de treball de major qualitat, sinó que també promourà el desenvolupament social i econòmic, aportant sostenibilitat i riquesa al territori.” A més, ha ressaltat la importància de fomentar les vocacions en STEM i la capacitació digital per garantir que els professionals del sector estiguin preparats per als reptes del futur.
Conclusions de la jornada: una aposta pel futur de l’hoteleria i la restauració
La jornada ha posat en valor les aplicacions més innovadores de la robòtica col·laborativa i mòbil, destacant les oportunitats per al sector turístic. En les diferents taules rodones i demostracions pràctiques, s’ha subratllat com la robòtica pot millorar la seguretat i el benestar del personal, en un sector que es caracteritza per la seva elevada exigència. A través d’exemples pràctics, com el de la robòtica per a tasques de cuina, neteja, vigilància i servei, els assistents han pogut veure com la tecnologia pot ajudar a alleujar la càrrega de treball física i millorar l’eficiència operativa.
La primera sessió ha començat amb la ponència d’Alberto Ortiz, investigador de la Universitat de les Illes Balears i membre de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, qui ha presentat una panoràmica actual sobre la robòtica de servei i les seves aplicacions en el sector HORECA (Hotels, Restaurants i Cafeteries). Ortiz ha analitzat l’ús de la robòtica de servei per a tasques com la recepció d’hostes, el servei d’habitacions, la neteja i la seguretat, subratllant el paper creixent de la intel·ligència artificial (IA) com a element clau per millorar la percepció i resposta dels robots en entorns dinàmics. Aquesta sessió, que ha comptat també amb la participació de Beatriz Heras, de l’Instituto Tecnologico hotelero, ha aportat una visió global de les capacitats i els reptes actuals, així com de les principals tendències en la robòtica orientada a l’hostaleria.
Un altre dels punts destacats de la jornada han estat les experiències dels empresaris i representants de cadenes hoteleres, que han compartit com la robòtica ha transformat les operacions dels seus establiments. Miquel Ramis (Garden Hotels), Toni Ferrer (GPRO Valparaíso Palace & Spa), Miguel Villarroya (Spring Hotels) en una interessant taula rodona, i Guiem Sintes (Artiem Hotels) en una ponència dedicada a com el sistema Krivaku ha aconseguit reduir el consum d’aigua i millorar l’eficiència. Així, aquests testimonis en primera persona, han destacat els èxits i reptes de la implementació de robots en processos com la neteja, el lliurament d’aliments o la vigilància. I s’ha posat èmfasi en com la tecnologia ha contribuït a millorar l’eficiència, la qualitat del servei i, alhora, la sostenibilitat operativa, un aspecte cada vegada més important pels hotels i restaurants.
Les empreses líders en robòtica, com BRobot5, Universal Robots, Ibosim Robotics, Wiongo Robotics, Star Robotics, i Sena Robotics, han presentat solucions tecnològiques adaptades a les necessitats concretes de l’hoteleria. Entre les innovacions destacades, s’han presentat robots per a tasques de servei, neteja de vidres, seguretat, així com sistemes automatitzats per a la cuina i la gestió de tasques repetitives. Totes aquestes solucions són una mostra de com la tecnologia pot millorar l’experiència del client, tot augmentant la seguretat i benestar dels treballadors.
Una altra conclusió rellevant de la jornada ha estat la necessitat d’estar preparats per als canvis que la tecnologia portarà. La robòtica no ha de ser vista com una amenaça, sinó com una oportunitat per crear riquesa, generar ocupació de qualitat i promoure un desenvolupament econòmic més diversificat. En aquest sentit, s’ha destacat la importància de la formació i la capacitació en competències digitals i en àrees STEM, per tal que els professionals puguin adaptar-se a les noves exigències laborals. Això permetrà, a llarg termini, augmentar la competitivitat del sector turístic i contribuir al desenvolupament sostenible de les Illes Balears.
Finalment, s’ha subratllat que la robòtica i la intel·ligència artificial (IA) han de ser aliades del talent humà i no una substitució del mateix. Si ben la tecnologia pot executar tasques repetitives i perilloses, la creativitat, l’empatia i el judici humà continuaran sent essencials en el sector turístic. El futur, per tant, passa per una integració harmònica entre la robòtica i el talent humà, on ambdues parts treballen conjuntament per millorar l’experiència del client i les condicions laborals.
La cloenda de l’esdeveniment, ha comptat amb la intervenció del delegat territorial del CentreBit Menorca; Llorenç Cardona, qui ha volgut traslladar el seu agraïment «a tots els ponents que han fet possible aquesta jornada, així com a totes les persones que s’han desplaçat» per assistir a l’esdeveniment celebrat al ParcBit.
Així mateix, Cardona ha volgut també agrair la seva col·laboració amb l’esdeveniment a l’Agència d’Estratègia Turística de les lles Balears, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, l’Associació Hotelera de Mallorca, la Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera, Turistec com el clúster de tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al turisme i a DIHBAITUR.
Consolidant el ParcBit com a referent d’innovació
Amb esdeveniments com el celebrat avui, el ParcBit es consolida com el principal hub d’innovació de les Illes Balears, un espai on la tecnologia i la transformació digital es converteixen en motors de creixement per als diferents sectors com el turístic i per a l’economia de les illes. Aquesta jornada ha estat una demostració del potencial de la robòtica per ser un catalitzador del canvi en un sector clau per a la nostra comunitat.
Aquesta jornada ha estat organitzada per la Fundació Bit, en el marc de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, amb el suport de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), el Clúster Turistec, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), el Digital Innovation Hub de Balears (DIHBAI-TUR), Innobal i la xarxa EEN Balears. Així mateix, s’ha comptat amb la col·laboració de les federacions empresarials hoteleres de Mallorca, Menorca i Eivissa, amb l’objectiu de promoure la innovació i la digitalització com a eines clau per a millorar la competitivitat del sector turístic.