El director general Antonio Mateos destaca que “les compres en línia són un reflex de la confiança digital”
El pagament segur és el requeriment més important que ha de tenir el lloc web per guanyar-se la confiança del comprador. Així ho declaren tant els compradors en línia habituals com els no compradors. D’aquesta manera queda reflectit a l’informe de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI), de la Fundació Bit, que ha publicat la monografia 11, on analitza la confiança en el procés de compra en línia dels usuaris d’Internet de Balears.
El director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos, subratlla que “el nivell de confiança digital és alt. Així ho demostra el fet que un de cada dos ciutadans balears hagi comprat en alguna ocasió a la Xarxa i que nou de cada deu està decidit a repetir”.
Segons dades de l’INE 2014, recollides per l’OBSI, dependent de la Conselleria d’Economia i Competitivitat, la confiança dels usuaris respecte Internet és lleugerament superior a la de la resta del país. Un 54% dels ciutadans que han utilitzat Internet en els últims 12 mesos, declara tenir bastanta confiança en Internet, mentre que el total nacional és d’un 50,10%. Balears encapçala les compres per internet, amb un 50,2% dels seus ciutadans que en alguna ocasió ha comprat a través de la Xarxa.
“La nostra Comunitat és una de les més acostumades a realitzar compres a la Xarxa des de fa anys, i aquest és un bon símptoma quant a la seguretat i confiança que perceben en relació a la Xarxa i al comerç electrònic”, recalca el director general d’Innovació i Desenvolupament Tecnològic. Antonio Mateos, qui a més incideix en què “el Govern vol reforçar la confiança digital amb projectes com el de Dr.TIC, d’assessorament tecnològic a pimes amb píndoles formatives per augmentar les competències digitals, la xarxa de telecentres XarxaBit per evitar la bretxa digital, o els bons TIC per a pimes”.
La majoria dels compradors en línia, segons una enquesta realitzada per l’OBSI entre 400 usuaris habituals d’Internet, tenen clar que, perquè el lloc web generi confiança ha de reunir principalment les següents condicions: disposar de pagament segur, bona reputació, una explicació de l’enviament (terminis de lliurament, de devolució, despeses, etc.), així com una explicació extensa del producte o servei que es pretén adquirir i uns requeriments legals clars.
Respecte de la localització de l’empresa on es realitza la compra, el 84,6% ha optat per comprar a pàgines espanyoles, mentre gairebé una de cada dues persones ha comprat també a webs europees.
Aquesta enquesta es va distribuir per la Xarxa durant els passats mesos de juliol, agost, setembre i octubre de 2014 i va ser contestada per 400 usuaris d’Internet de les Illes Balears. A més, la monografia es contextualitza amb dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’Observatori Nacional de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació (ONTSI) on s’analitza el grau de confiança a la Xarxa.
El qüestionari es desenvolupa a partir d’indicadors soci-demogràfics com el sexe, l’edat, la situació laboral, el nivell d’estudis i d’ingressos i el lloc de residència de l’usuari, així com d’indicadors de confiança i d’intenció de compra.
El director general Antonio Mateos declara que “és fonamental aquest procés de seguretat i de confiança i que l’usuari espera que li donin un bon servei”.
La majoria dels compradors han comprat en més de 10 ocasions durant el 2013, seguits dels que han comprat entre 6 i 10 vegades. Per tant, la recurrència és habitual si l’experiència ha estat positiva, la qual cosa queda demostrada en què més del 90% té clar que tornarà a comprar en un futur a la Xarxa.
Pagament amb targeta
A l’hora de pagar, 9 de cada 10 tria la targeta de crèdit o dèbit per realitzar la transacció, mentre que el 44,1% prefereix una plataforma electrònica de pagament tipus PayPal. La resta de modalitats de pagament com la transferència bancària, el contra-reemborsament, les targetes de prepagament i els mòbils no tenen de moment tant pes.
Quant als productes o serveis que més compren, els serveis per a viatges es converteixen, una vegada més, en el més adquirit pels ciutadans de les Illes Balears i també a la resta de l’Estat, segons dades de l’INE (2014).
La despesa mitjana dels compradors online de Balears durant 2013 va ser de 1.102€, enfront dels 848€ de mitjana nacional, segons l’Estudi B2C 2013 (Edició 2014) de l’Observatori Nacional de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI)
Que el producte no els ha arribat és el problema més recurrent que declaren tenir els usuaris amb les compres en línia durant el 2013, en un 28,1% dels casos. Així i tot, el 91% de ciutadans afirma no haver tingut problemes amb el procés de compra, mentre que només el 9% ha contestat que sí n’han tingut.
Els usuaris que no han comprat per Internet durant 2013 al·leguen la seva falta de coneixement del mitjà, en un 27,2% dels casos, i la seva preferència per comprar en tendes físiques, en el 72,7% dels casos. A més, el 72,7% dels no compradors afirmen no tenir intenció de comprar a través d’Internet en els propers mesos, ja que no veuen suficients avantatges ni elements de seguretat que els animin a realitzar les compres.