Aquest dimecres 27 d’octubre, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica Juan Pedro Yllanes ha inaugurat el Seminari d’Innovació i turisme, INTO 2021, enguany dedicat a «El turisme a l’era post COVID: estratègies innovadores i de promoció de destinacions segures i responsables». L’esdeveniment, que se celebra per segon any consecutiu en un format totalment en línia, ha comptat també amb les intervencions de Natalia Bayona, Directora d’Innovació, Educació i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i de Marc Vidal, Expert en Transformació Digital i Indústria 4.0.
El Vicepresident Yllanes, ha estat l’encarregat d’obrir aquesta primera sessió del Seminari INTO donant la benvinguda a tots els assistents i reflexionant sobre les repercussions econòmiques d’aquesta crisi, que segons ha manifestat «ha evidenciat com els estrets vincles del turisme amb altres àmbits, posen també en perill la contribució del sector amb la pobresa, les desigualtats, o la igualtat de gènere», quan que el turisme «és un important vehicle d’integració, apoderament i creació de riquesa per a moltes regions com la nostra arreu del món».
Durant la seva intervenció, el Vicepresident ha volgut també destacar que «cal reflexionar sobre quin paper jugarà la innovació tecnològica en el procés de recuperació de les economies mundials» i ha afirmat que «s’ha d’aprofitar aquesta crisi perquè les noves estratègies ens assegurin un futur més resilient, inclusiu, i sostenible».
Tot seguit, s’ha comptat amb la intervenció virtual de Natalia Bayona, Directora d’Innovació, Educació i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). La participació de Bayona, gravada prèviament, ha estat molt esperada quan que es tracta d’una representant del principal organisme internacional en promoció del turisme. En la seva intervenció, Bayona ha fet èmfasi en que «la crisi de la COVID, ha accelerat els principals reptes del turisme», els quals se centren en: quatre eixos principals; innovació, educació, inversió i sostenibilitat.
Així mateix, Bayona ha explicat que cal «reforçar l’ecosistema» i promoure la col·laboració público privada per promoure la transformació digital per a la modernització del sector; «prioritzar les inversions verdes» amb les quals crear «impacte social, entès com a un negoci» i els projectes de mega «infraestructures sostenibles intel·ligents i modernes».
A manera de conclusió, la intervenció de Natalia Bayona, ha acabat amb una reflexió sobre la importància de la sostenibilitat en l’era post COVID, i ha volgut transmetre el missatge que «la innovació i la tecnologia han arribat per quedar-se, i que a través de solucions com «el digital pass, la biometria, o la intel·ligència artificial» serem capaços de desenvolupar «un turisme més sa», «recuperar la confiança per viatjar», o desenvolupar «millors models de capacitat de càrrega». I amb tot això, Bayona a conclòs que totes aquestes estratègies ens permetran «desenvolupar un turisme molt més responsable i un perfil de turista conscient».
En darrer lloc la sessió inaugural del Seminari ha comptat amb Marc Vidal, considerat com una de les figures més influents en Economia Digital d’Espanya i guardonat amb el Top50 World’s Economic Speakers, el Top10 of Inspirational European Voices, i recentment nomenat ‘TOP20 Linkedin influencers.
La ponència de Marc Vidal «¿llegas a tiempo al futuro?, el turismo de la Incertidumbre» s’ha centrat en els desafiaments que les empreses turístiques i, especialment les persones que les conformen, hauran d’afrontar en el futur immediat.
Així, en aquesta xerrada Marc ha avançat les quatre claus per a abordar amb èxit el desafiament digital que suposa aquest moment de disrupció: «l’ús de les dades per a generar millors experiències de client en tota la cadena de valor del sector turístic, la utilització de la intel·ligència artificial per a fer molt més eficients els processos de les empreses turístiques, la mutació dels productes a serveis per a generar nous models de negoci en el turisme del futur imminent i, la cerca de l’excel·lència en els equips humans, a partir de les competències a estimular en un sector on s’ha d’apostar pel talent i les metodologies àgils».
La conferència de Vidal, que ha estat especialment inspiradora i motivacional, ha conclòs amb missatges molt clars sobre quines són des del seu punt de vista les claus per abordar aquests moment d’incertesa, i que passen per entendre que «ha estat sempre gràcies a la incertesa que s’han produït els canvis, i són aquestes situacions que ens permeten créixer». Afrontar aquest canvis, segons Marc Vidal, serà a través de la tecnologia i en aquest sentit ha afirmat que «no és evitable l’ús de la tecnologia però sí quin ús en farem»; i que per tant, ens cal adaptar-nos al futur que ens espera i “desenvolupar aquelles habilitats que són impossibles d’automatitzar (…) habilitats que tenen més a veure amb l’ànima».
Les properes sessions seran: el 10 de novembre, amb la taula rodona «Destinacions i responsabilitat social en l’era post COVID»; el 17 de novembre, amb una sessió en la que es tractarà el paper de les TIC i les solucions més innovadores orientades al sector de la hoteleria i la restauració; el 24 de novembre, on s’analitzaran les distintes estratègies per recuperar la confiança del viatger; i finalment, l’1 de desembre, on es tractarà la reestructuració empresarial que està experimentant el sector, els nous actors a la indústria i algunes iniciatives empresarials per fer front a aquesta nova situació.
Aquest seminari, està organitzat per la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, a través de la Fundació Bit, i té per objectiu impulsar la innovació i fomentar la competitivitat i el creixement de la cadena de valor de la indústria turística. Enguany comptaran també amb un esdeveniment virtual de trobades empresarials internacionals els dies 10, 17 i 24 de novembre, organitzades per la Enterprise Europe Network.
Totes les sessions es poden seguir per streaming en directe prèvia inscripció a la web de l’esdeveniment https://www.visitinnovation.com/, i també podran veure’s un com finalitzades al canal de Youtube de la Fundació Bit.