Vulguem o no vulguem reconèixer-ho, cada vegada més les xarxes socials constitueixen una part important de la nostra vida professional i/o personal. Les utilitzam per pujar-hi una fotografia, compartir una cançó, escriure una entrada sobre alguna experiència recent, fer un retweet sobre un tema d’interès, difondre una presentació d’un projecte en el que treballam, tot això amb una finalitat: interactuar amb amics i seguidors. Però les xarxes socials són sols una eina més dels anomenats mitjans socials, o social media, que posa a la nostra disposició la Web 2.0.
Acudint a la definició de manual, es fa referència al social media com el conjunt de mitjans de comunicació per a la interacció social que fan ús de tècniques de comunicació accessibles i escalables per mitjà de les de tecnologies d’Internet i mòbil per a activar la comunicació en el diàleg interactiu. Centrant-nos en les xarxes socials, Facebook, Twitter i LinkedIn són algunes de les més populars. No queda del tot clar si algunes d’aquestes xarxes són d’ús exclusivament personal i les altres més professionals però en organitzacions com en la que treballam resulten una eina de comunicació molt útil. Per donar a conèixer la nostra labor, per difondre resultats de projectes, per interactuar amb el públic objectiu de les iniciatives que traiem endavant…
Tot i així, no s’ha d’obviar que la gestió de totes aquestes xarxes socials pot arribar a ser molt complexa. Si de cada projecte en el que feim feina cream un perfil a Twitter i una pàgina a Facebook, arriba un moment en que és difícil de controlar-les totes al mateix temps, per separat. Per aquest motiu, a la Fundació hem analitzat algunes eines ja existents a la xarxa que ens permetin integrar els perfils de diverses xarxes socials en una única aplicació. Hem descobert així que existeixen diverses eines que cobreixen aquesta funcionalitat, els denominats panells de control de mitjans socials o social media dashboards. N’hi ha de molt diversos amb característiques diferents però que, al cap i a la fi, compleixen aquesta finalitat. Seesmic, TweetDeck i HootSuite són les tres eines que més ens han agradat perquè permeten, entre altres coses, integrar diversos perfils de Twitter, algunes d’elles, a més a més, tenen una aplicació mòbil disponible per a les principals plataformes i, fins i tot, una versió de l’eina descarregable per l’escriptori del pc. De fet, a la Fundació ja hem començat a utilitzar una d’aquestes eines i aquest ha estat el resultat:
D’aquesta manera, hem centralitzat les notificacions, missatges directes i mencions de perfils i pàgines de xarxes socials en una sola aplicació. Recomanable per aquelles organitzacions que estiguin cercant un “tot en un” en social media.