El comerç electrònic implica tenir present una significativa quantitat d’aspects legals en consideració. Per desgràcia però, això no sempre es té en compte quan s’inicia un projecte de venda a Internet, i en cas de fer-ho, ja és quan el projecte està gairebé finalitzat o en funcionament.
Quines normes s’han de tenir en consideració si es vol posar en marxa una tenda online? La principal referència ha de ser la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic (en endavant LSSICE), que gairebé sempre serà el nostre punt de partida.
Però com que una tenda online tractarà sens dubte dades personals, haurem de tenir també en compte una altra norma important, la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de Dades de Caràcter Personal (en endavant LOPD), així com la seva normativa de desenvolupament.
I a més d’això hi ha tota una sèrie de lleis que si bé seran d’aplicació més puntual i a casos concrets, són també significatives a l’hora de crear una tenda online. Parlam per exemple de la Llei del Comerç Minorista (en endavant LCOM), , la Llei de Publicitat (en endavant LPUB), la normativa en matèria de condicions generals de la contractació (endavant CGC) o molt probablement (tot i que dependrà del tipus de tenda) la normativa en matèria de consumidors.
Per tant el comerç electrònic implica tenir al cap un bon grapat de normes i lleis. Però segur que no exageram? Poso alguns exemples de situacions pròpies d’una tenda de comerç electrònic on les normes esmentades s’han de tenir en consideració: