Entrevista a Tomeu Tugores, gerent d’IBETEC, una entitat publica que pertany a la conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, es troba dins l’àmbit de les telecomunicacions, destacant dues grans àrees: serveis de televisió digital i serveis de comunicacions professionals per als cossos de seguretat i emergències (xarxa tetraIB) però avui el tema de l’entrevista es centra en la IOT (Internet of Things) o el Internet de les coses.
Quin és l’objectiu de la xarxa IOTIB?
IoTIB va néixer amb l’objectiu de donar servei de comunicacions de gran abast a les administracions públiques que vulguin integrar dispositius “intel·ligents”.
Teniu 24 estacions, cada estació pot rebre les senyals de fins a 2000 sensors i distribuir les seves dades. Quins sensors estan en funcionament?
Actualment es troben en funcionament sensors de diversos tipus, sensors de mesura de nivell d’aigua, de les condicions ambientals, d’aparcament, d’estacions meteorològiques…
Quins altres tipus sensors s’hi poden afegir?
A l’hora de pensar en sensors integrables dins la xarxa IoTIB les possibilitats resulten molt elevades. Es poden integrar sensors de mesura de consum (consum elèctric, comptadors d’aigua), sensors per a controlar la il·luminació, control d’aforament, rastreig d’equipament, etc
Quins són els requisits tecnològics per connectar sensors amb aquestes estacions, llenguatge de programació, autorització o certificació, motius, manteniment?
Un requisit indispensable és utilitzar el protocol LoRaWAN així com fer servir la banda de 868 MHz. Si es vol fer ús de la xarxa IoTIB es necessita l’autorització prèvia per part d’IBETEC, així com la inclusió dels paràmetres necessaris per a realitzar la connexió satisfactòriament i de forma segura.
El llenguatge de programació i manteniment dels sensors depèn exclusivament del propi sensor.
Teniu algun projecte pilot i ens podeu explicar quina és la finalitat i com funciona?
Tenim un projecte d’adaptació d’una estació de mesura al servei IoTIB.
Es tracta d’un projecte que dota de capacitat de comunicació a una estació de mesura per a poder, entre d’altres, fer l’anàlisi de les dades en el moment en que es registren i disminuir el temps de reacció davant fallades.
Es pot obtenir més informació sobre el projecte i el seu funcionament en el llibre “Bones pràctiques i consideracions pel desplegament d’estacions de mesura mitjançant la plataforma IoTIB”.
Qui ha desenvolupat cada peça de l’aplicació?
Es va treballar conjuntament amb la Universitat de les Illes Balears per a desenvolupar el projecte pilot.
On estan situades les estacions?
Les estacions es troben instal·lades a les torres de telecomunicacions de les quals disposem així com a diversos edificis “públics”.
Actualment es troben operatives 20 estacions a l’illa de Mallorca i 4 a l’illa de Menorca.
Quina cobertura ofereixen?
La cobertura típica de les estacions resulta de fins a 20 km en entorns rurals, però gràcies a la ubicació en zones altes de les torres de telecomunicacions el rang de cobertura es veu augmentat significativament.
Es posaran més estacions properament?
Actualment ens trobem en el desplegament “troncal” per abastir tot el territori balear. Una vegada finalitzat aquest desplegament inicial, anirem ampliant la xarxa en funció de les necessitats de cobertura per als diferents projectes que puguin sortir o, a la mancança de cobertura en zones determinades.
Què han de fer les empreses públiques i administracions locals per aprofitar-se d’aquesta xarxa?
Contactar amb IBETEC per a realitzar la signatura d’un conveni d’adhesió a la xarxa IoTIB.
Quins beneficis en poden treure?
Utilitzar la xarxa IoTIB suposa una descàrrega de feina per a les administracions locals i empreses públiques degut a que IBETEC es fa càrrec de les feines i costos propis del manteniment de les infraestructures de telecomunicacions així com de garantir el servei al màxim, utilitzant redundàncies en tots els aspectes crítics per tal d’evitar talls de servei.
Com podeu ajudar a un ajuntament a dissenyar projectes basats en la captura i l’anàlisi de dades en el seu municipi? Quines parts del projecte assessoreu des d’IBETEC i quines han de subcontractar?
IBETEC pot assessorar la integració dels dispositius a la xarxa, així com la forma de recuperar les dades dels dispositius facilitant, a més, accés a la plataforma IoTIB, que es pot utilitzar per a realitzar comprovacions sobre la bona integració i funcionament dels dispositius. És a dir, IBETEC pot assessorar les fases del transport de la informació, des de l’enviament fins a la seva recuperació. El tractament adequat d’aquesta recau sobre l’administració que desenvolupa el projecte.
La part de sensorització (compra, instal·lació i manteniment) i el desenvolupament i manteniment de software de recollida i tractament de dades no seran competències d’IBETEC llevat d’alguns casos excepcionals i, per tant, hauran de ser contractats a empreses especialitzades.
Quines altres xarxes de comunicacions gestioneu des d’IBETEC i quines són les principals funcions què tenen?
IBETEC gestiona la xarxa TETRAIB (xarxa de comunicacions de seguretat i emergències) i l’extensió de la TDT al territori Balear.
Podeu aprofundir en com funcionen les comunicacions dels serveis d’emergència (TETRAIB)?
IBETEC gestiona la xarxa digital de comunicacions mòbils per als serveis de seguretat i emergències de les Illes Balears (tetraIB), com ara les policies locals, els bombers, les ambulàncies, etc.
Amb aquesta xarxa s’han aconseguit unificar, centralitzar i coordinar les comunicacions mòbils de les administracions locals i autonòmica, d’acord amb la Llei de gestió d’emergències de les Illes Balears. D’aquesta manera es facilita la interoperabilitat de les unitats d’intervenció que es mobilitzen en cas d’emergència entre les diferents administracions públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Els avantatges principals de la xarxa són:
– Cost nul per als usuaris
– Gran àrea de cobertura
– Gran qualitat de comunicació
– Enregistrament de veu
– Geoposicionament en temps real
– Gestió de flotes interactives
Podeu aprofundir en com funcionen les comunicacions dels serveis d’extensió de la TDT?
IBETEC presta el servei de transport i difusió d’un cert nombre de programes de televisió digital per part del Govern de les Illes Balears per realitzar l’extensió de cobertura del servei de Televisió Digital Terrestre (TDT) a l’àrea geogràfica coneguda com a Zona 2 de les Illes Balears. Des de 2009, aquesta extensió de cobertura s’ha realitzat mitjançant equips de difusió instal·lats en centres de telecomunicacions sota la seva gestió o la de tercers, fent ús de tecnologia terrestre idèntica a la utilitzada pels radiodifusors de TDT a l’àrea geogràfica coneguda com a Zona 1.
Quins projectes de futur teniu?
Tenim grans projectes de futur, com poden ser la posada en marxa d’un laboratori on les administracions públiques puguin veure els diferents projectes testats sobre la xarxa IoTIB i que també es podrà fer servir per les empreses per a validar la integració dels seus dispositius dins la mateixa. També es preveu el “llançament” d’un complement exterior de protecció per a persones que es troben en risc. Es tracta d’una eina de geoposicionament que utilitza la xarxa IoTIB com a xarxa de comunicacions i que pretén agilitzar els protocols d’actuació pertinents.
A més, es faran col·laboracions amb diverses entitats per a dotar al territori de les Illes de diversos serveis que seran d’utilitat en l’àmbit d’emergències.
Hi ha algun llibre o pel·lícula que il·lustri la vostra feina o que vos ha inspirat darrerament?
El llibre “Bones pràctiques i consideracions pel desplegament d’estacions de mesura mitjançant la plataforma IoTIB” .